Hvad Herning Kommune gemmer på # 1

En kulturhistorisk guide til Herning Kommune – Herning Kommune Nord-Øst

Herning Kommune er en stor geografisk kommune på hele 1.322 kvadratkilometer.

Herning by skiller sig ud med sin størrelse, men kigger man rundt i kommunen dukker den ene landsby op efter den anden. Og her er der sjove historier og guld at komme efter.

I tre små guides giver vi et bud på hvad Herning Kommune gemmer på – måske som inspiration til en søndagstur ud i det blå med dem du allerbedst kan lide?

På den første rundtur omhandler den nord-østlige del af kommunen. Det bliver til en rundtur gennem Tjørring, Sinding-Ørre, Nybro, Aulum, Simmelkær, Ilskov, Sunds, Gjellerup og Lund.

Tjørring – Jens Vejmand

Første stop sker på landevejen nord for Tjørring, hvor Jens Vejmands monument skyder op midt på en rasteplads.

De der er vokset op i Herning har sikkert utallige gange på vej ud og ind af byen kørt forbi monumentet uden at skænke det en tanke. Ved et nærmere kig er det faktisk en ganske interessant skulptur – både i forhold til materialerne og selve historien bag.

Værket er skabt af Erik Heide i 1982. Det består af en mindesten for Jens Vejmand sat bag en finurlig sammenfletning, der forestiller ”vejmandens skærm”.

Historien går på, at forfatteren Jeppe Aakjær under sit besøg på heden mødte  en stenslager (vejarbejder).  Stenslageren fortalte Aakjær om sin forgænger Jens Nielsen. Jens havde slidt og slæbt med sten og vejbelægning i hele sit liv, og havde aldrig selv fået en gravsten.

Aakjær kendte selv en stenslager fra sin barndom, og blev ud fra historien om Jens Nielsen inspireret til at skabe digtet ”Jens Vejmand”, som komponisten Carl Nielsen senere satte melodi til. I 1982 blev monumentet så rejst – både som gravsten for Jens Nielsen, og til minde om alle de, der brugte deres liv på at skabe udvikling for alle os andre.

Næste stop er Aulum Mølle. En lille (stor) glemt seværdighed, som gemmer sig på en sidevej til hovedgaden gennem Aulum.

Møllen stammer helt tilbage fra 1908, og er det man kalder en ”galleri hollænder”. I mange år tjente den som mølle, men det viste sig at være svært at få den vedligeholdt tilstrækkeligt.

I 1971 kom den på kommunale hænder, og her fik den et helt nyt formål. Et kunstnerpar fra København flyttede ind i møllehuset og brugte møllen som atelier og udstillingsrum. Af den årsag blev Aulum-Haderup Kunstforening stiftet, som stadig benytter møllen til kunstneriske og kulturelle formål i dag.

Møllen er velholdt og bestemt et besøg værd. Både Møllen og omgivelserne udgør en lille oase midt i byen, hvor der både er plads til de store tanker og leg med børnene.

Aulum – Aulum Mølle

Sinding-Ørre og Nybro – Helenes Hus og Blicherstenen

Når man vokser op i Herning, så hører man tit om heden, og hvordan den er en del af Hernings DNA på samme måde som tekstil. Men når man bor inde midt i byen, så er det ikke ret tit at man faktisk oplever lyngen og de brede marker på tæt hold. Det er der dog chance for her.

Helenes Hus dukker op midt på heden, hvor man pludselig efter et langt stykke med mark og skov vil spotte et lille hvidkalket hus, der dukker op bag træerne. Rundt omkring er der mark, hede og skov så langt øjet rækker. Helenes Hus er det sidste af i alt 6 fattighuse. Huset er uforstyrret og velholdt, og så er det åbent for besøgende fra d. 1 april til d. 31 oktober. I huset er der en lille udstilling, hvor man kan blive klogere på livet på heden i 1800-tallet.

Omtrent 200 meter den anden vej, står Blicherstenen – igen midt på heden. Der sker virkelig noget, når en seværdighed ikke er omgivet af andet støj end græshoppernes brummen. Blicherstenen bliver i år 200 år gammel, og på den står: ”Her lå Axelhus eller Kjeltringehuset hvor Blicher for 100 år siden så Kjeltringeballet”. Igen er der altså en forfatter på spil. Tidligere så vi, hvordan Aakjær tog inspiration med her fra området. Det samme gør sig gældende for St. St. Blicher der med inspiration fra besøget på heden skrev novellen ”Kjeltringeliv”.

Sidste stop på turen tager os til Lund og Gjellerup. Lund er en lille forstad til Gjellerup, som de fleste nok kender bedst for spisestedet A Hereford Beefstouw. Men faktisk er der ret meget kultur at komme efter.

Den nu afdøde Aage Damgaards gård ligger i Lund, og her er der rigtig mange interessante skulpturer at beundre. Den mest iøjefaldende er den kæmpe statue af Lenin, der ligger og troner i forhaven. Lige nu er der dog ikke det store at komme efter, da Lenin faktisk er taget på tur til Skanderborg – nærmere bestemt til Skanderborg festival. God tur, Lenin!

Efter køreturen gennem Lund rammer man Gjellerup, hvor Gjellerup Kirke dukker op ligefremme. Netop denne kirke skiller sig ud fra alle de andre i Herning Kommune, da den kan bryste sig af titlen “Danmark ældstdaterede landsbykirke”.

Kirken er dateret helt tilbage til år 1140, hvilket faktisk også indtjener den titlen af den ældste bygning i hele landet. På en sommerdag tager den sig exceptionelt flot ud med sine hvidkalkede murer i forbindelse med de hårde sten. Bestemt en afslutning af rundturen værdig.

 

Gjellerup og Lund – Aage Damgaard og Gjellerup Kirke

En sidste bemærkning

Hvis man følger turen, vil man også komme gennem Simmelkær med Simmelkær Landsbymuseum, Ilskov der er en landsby midt på heden og Sunds, hvor man meget passende kan holde ind og få sig et hvil ved Sunds sø.

Hele turen tager omtrent 1,5 time og har en længde på 55 km.

God fornøjelse!

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet