Op og ned på Elia

Søndag 24. september kl. 14.00 – 16.00 er der åben skulptur – og du kan opleve Nordeuropas største skulptur indefra.

Du kan blive klogere på Elia, skaberen og idéen bag skulpturen lige her.

Op og ned på Elia

De fleste der jævnligt kommer til Herning med motorvejen fra Silkeborg, eller de som bor i byen, vil kende til skulpturen Elia. Den troner med sine 32 meter høje søjler op midt blandt træer og buske, og er blevet et velkendt vartegn for Herning.

Elia er skabt af kunstneren Ingvar Cronhammar. Den er det første  af hans værker af den størrelse, og også det første værk der er skabt til udelukkende at befinde sig udendørs til forskel fra mange andre skulpturer fra kunstnerens hånd.

Cronhammar har selv udtalt, at der må en mindre atombombe til at flytte den på grund af de gigantiske dimensioner.

Men hvad er egentlig op og ned på skulpturen?

Hvor kommer Elia fra?

Cronhammar har trukket visuel inspiration fra sine omgivelser, og har ladet sig inspirere af, at der med Elia ikke skulle være kompromisser med det fysiske rum. Udenfor er det tilladt at sprænge de fysiske rammer, for her er ikke noget gulv, noget loft eller nogle vægge til at lægge bånd på idéen. Derfor har der været masser af plads og rum til de geometriske former, der både spreder sig ud ad og op ad.

Det symbolske bag skulpturen kommer fra Bibelhistorien om profeten Elias (Anden Kongebog). Historierne om Elias gør ham til symbol på en rettroende – en ensom mand, der troligt og stenfast følger sin opgave. Da Elias skal forlade jorden, bliver han midt i en voldsom storm hentet til himmels i en ildvogn.

Både Elias som karakter, og historien om hans himmelfart er tænkt ind i skulpturen. Ligesom Elias er Elia en ensom skikkelse. Den står for sig selv, urokkelig og stenfast, og tjener dag ud og dag ind sit formål som kunstobjekt og som lynmodtager. Himmelfarten i ildvognen er gentænkt i de tilfældige flammer, der med sine 8 meter skyder mod himlen.

Besøg Elia

Elia er et oplagt mål for en udflugtstur – både alene, sammen med børn eller gode venner.

Du kan eventuelt læse vores tidligere blogindlæg med Diana Bach Baks beretning om hendes besøg på Elia sammen med sine to drenge.

Hvis du er heldig og tålmodig, så kan du opleve, at Elia spyr sin flamme mod himlen og går i udbrud. Flammen er dog computergenereret og fuldstændig tilfældig, så du skal altså have heldet med dig, hvis du vil se den.

Hvert eneste år er der i øvrigt, i anledning af Elias fødselsdag, Åbent Hus fra kl. 14 – 16, hvor man kan få lov til at komme helt ind i skulpturen.

Datoen falder altid den lørdag, der ligger nærmest d. 27 september.

 

Ingvar Cronhammar døde i Herning 20. maj 2021.

 

 

 

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet