Jul i Herning…

Ella og Eyde - juleudsmykning i Herning City

Juletræet i al sin glans, med alle sine lys og i al sin højde og storhed… midt på byens Torv. Det betyder noget for rigtig mange i Herning.

Derfor kan du læse lidt om juletræet i Herning lige her.

Siden suppleres med program og yderligere information, når det er klar fra arrangører.

Juletræet…

Det er over 200 år siden, at det første juletræ kom til Danmark. Men så længe har der nok ikke været et juletræ på Torvet i Herning – trods alt.

Vi har fundet et billede fra 1937, hvor der er både juletræ, sne og lys på. Så der har med sikkerhed været juletræ på Torvet i Herning siden 1937 (måske med udtagelser under krigen).

Juletræet på Torvet 1937, arkiv.dk

Juletræet på Torvet, 1937.

Foto: arkiv.dk

Julebelysning og juletræ på Torvet, årstal ukendt, arkiv.dk

Julebelysning og juletræ i Herning. Årstal ukendt.

Foto: arkiv.dk

Juletræstændings-optog i 1960, arkiv.dk

Optog i forbindelse med juletræstænding i Herning, 1960.

Foto: arkiv.dk

Juletræet på Torvet i Herning 2016

Juletræet anno 2018

Ligesom i 1937 ankommer juletræet til Torvet på en kranvogn. I år kommer træet fredag 23. november ved 10-tiden. Alle er velkomne til at kigge forbi og se juletræet indtage sin plads på Torvet. Sidste år kom træet fra Store Hjøllund Plantage, men i år hentes det i Thorsted. Træet bliver mellem 14 og 15 meter højt, når det er på plads. DRIFT pynter træet med ekstra grene, hvis der skulle mangle nogen – inden lysene sættes på senere (det sker i ugen efter). Der kommer flere tusind små lys-pærer på, og siden 2011 har der også været en lysende stjerne på træet. Den er i øvrigt skænket af Herning Kirke og Herning City Forening.

Juletræet på Torvet er sikkert det største i Herning, men DRIFT klæder hele byen på med 120 til 130 juletræer med en højde mellem 1,5 og 3 meter.

Juletræerne pynter i byen indtil mellem jul og nytår, hvor de tages ned og saves til brænde. Som i øvrigt sælges til borgene.

Juletræet på Torvet i Herning set oppefra
Diana Bach Bak

Diana Bak Bach om julestemningen…

Julelysene blinker over gaderne, duften af brændte mandler og spanskrør, og julemanden der går rundt og deler slik ud til i forvejen sukker-ramte børn, der dog står helt mundlamme og kigger på ham med store øjne, hvorefter de løber glade rundt – og finder den ene nisse efter den anden rundt om i butikkernes vinduer.

– Alt sammen imens folk stresser rundt på julegaveindkøb – og midt i det hele står det største og smukkeste juletræ, som smelter al den hygge og kaos omkring sig helt unikt sammen…

– Jeg elsker den stemning der ikke kan beskrives men skal føles. Man hører om E-handlen der overtager mere og mere fra butikkerne, men den her følelse vil de aldrig kunne give – den skal mærkes og opleves….

– Det er lige her julen starter for mig….

Læs Diana Bach Baks jule-stemnings-beretning fra sidste år lige her.

Billede af dådyr på Torvet med himmel som baggrundJuletræ og dådyr med lys på Torvet i Herning

Julebelysningen i City

Der er tusindvis og atter tusindvis af lys i Herning City, når det bliver jul. Og i år starter julen altså 16. november, når julebelysningen rundt omkring i byen tændes (ikke juletræet).

Forrige år fik Herning to nye ”indbyggere”- to lysende dådyr, som er placeret på Torvet. De hedder Eyde og Ella, og de er bliver nok også denne juls mest fotograferede motiv i Herning.

Sidste år investerede Cityforeningen i hele syv såkaldte portaler, som byder velkommen til byen med teksten ” Velkommen til jul i Herning City” og ”Velkommen til Herning City”. De er placeret i begge ender af gågaden, Skolegade, Nørregade, Søndergade, Jyllandsgade og Bryggergade. Også træerne i Bredgade Vest og den østlige del af Østergade har igen fået lys i toppen.

Som noget nyt vil lysene forblive en del af byens udsmykning helt til og med vinterferien i februar. Det er dog så smart, at ”jul” kan fjernes…

Julemandens hestevognJuletræ og basun

Programmet for 1. søndag i advent

Herning City

15.00 Julemanden skal vækkes… børn og barnlige sjæle mødes på Markedpladsen, hvor julemanden sover i sin hestevogn. Nissebanden (orkester) hjælper med at få vækket ham – og når julemanden er vågnet og klar, kører han forrest i optoget til Torvet.  På Torvet åbner julemanden for sin gavesæk, der er fuld af juleslik, som deles ud før/efter juletræet tændes.

Ca. 15.30 Nissebanden spiller julesange og Julemanden uddeler godter til børnene på Torvet.

16.00 Borgmester Lars Krarup tænder byens juletræ.

Efter borgmesteren har tændt juletræet strømmer de skønneste julesange RUMKLANG. Rumklang er Herning Musikskoles rytmiske kor.

11.00-17.00 Butikkerne i City har åbent denne første søndag i advent.

Julemanden deler godter ud
Mennesker kigger OP på byens juletræ
Huset No7

10.00 – 15.00 Det traditionelle julemarked i byens kulturhus. Der er masser af julerier og gratis entré. Hvis du ønsker en stand skal du kontakte Huset No7. Læs mere her.

Biblioteket i Herning

11.00 og frem Julehygge inden træet tændes. Biblioteket byder indenfor i varmen til julehygge i timerne inden. Der bydes på småkager, saftevand og masser af julestemning.
Du kan også dekorere et julelys og få det med hjem, så du kan tænde dit eget lys i december-mørket

Herning Kirke

15.15 Før Juletræet Tændes i Herning Kirke.

HerningCentret

11.00-16.00 Herning Centret har åbent med julehygge og julemusik i centergangene.

12.00-15.00 Børnene kan lave deres helt egen juledekoration. Det er gratis.

 

Herning Kirkes Drengekor i Herning Kirke, juletræstænding 2016
Du kan læse mere om jul i Herning City her.
Og du se mere om jul i HerningCentret her.

Foto: Herning Kommune, Ole Jørgensen og Diana Bach Bak

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet