Julehygge og masser af lys i Herning 2020

Ella og Eyde - juleudsmykning i Herning City

I al sin glans, med alle sine lys og i al sin storhed… kom Hernings juletræ også til at stråle i 2020.

Herning Midtby er pyntet efter alle kunstens (jule-)regler med juletræer, julepynt og masser af lys.

Juletræstændingen foregik i år udelukkende on line. Den kan ses her.

Juletræet på Torvet i Herning 2016

Juletræet anno 2020

Ligesom i 1937, da der første gang var et juletræ på Torvet i Herning, ankom juletræet også i år på en kranvogn. Træet kom torsdag 12. november.

I år er det et helt lokalt træ, der pryder Torvet. Det kommer nemlig fra Høgild.

“Træet er et cirka 12 meter højt og slankt træ, som helt sikkert bliver rigtig flot med lys og stjerne på”, fortalte Flemming Skarregaard fra kommunens driftsafdeling, DRIFT inden træet blev sat op..

 Der har være en lysende stjerne på træet siden 2011, hvor Herning Kirke og Herning City Forening skænkede stjernen til byen.

Juletræet på Torvet er sikkert det største i Herning, men DRIFT sætter også mindre juletræer på mellem 5 og 8 meter op i nogle af centerbyerne.

DRIFT har i øvrigt pyntet byen op med små grupper af mindre juletræer og flotte dekorationer i de store urtepotter og bede.

Juletræerne pynter i byen indtil mellem jul og nytår, hvor de tages ned og saves til brænde. Som i øvrigt sælges til borgerne.

Juletræstændingen foregik i år udelukkende on line. Det skete i et samarbejde mellem Herning City, Den Jyske Sangskole og Herning Kommune. Arrangementet kunne følges “live” fra deres Facebooksider / hjemmesider søndag 29. november kl. 16.00. Men kan nu genses her.

Der var engang et juletræ på Torvet i Herning…

Det er over 200 år siden, at det første juletræ kom til Danmark. Men så længe har der nok ikke været et juletræ på Torvet i Herning – trods alt.

Vi har fundet et billede fra 1937, hvor der er både juletræ, sne og lys på. Så der har med sikkerhed været juletræ på Torvet i Herning siden 1937 (måske med udtagelser under krigen).

Juletræet på Torvet 1937, arkiv.dk

Juletræet på Torvet, 1937.

Foto: arkiv.dk

Julebelysning og juletræ på Torvet, årstal ukendt, arkiv.dk

Julebelysning og juletræ i Herning. Årstal ukendt.

Foto: arkiv.dk

Juletræstændings-optog i 1960, arkiv.dk

Optog i forbindelse med juletræstænding i Herning, 1960.

Foto: arkiv.dk

Billede af dådyr på Torvet med himmel som baggrundJuletræ og dådyr med lys på Torvet i Herning

Julebelysningen i City

Der er tusindvis og atter tusindvis af lys i Herning City, når det bliver jul. Og julen starter midt i november i Herning, hvor julebelysningen rundt omkring i byen tændes (dog med undtagelse af juletræet).

Sidste år fik Hernings lysende dådyr, Eyde og Ella, selskab af et krondyr, som efter en stor konkurrence kom til at hedde Birk. I år er der kommet et lysende kid. Det er et oplagt selfie-spot i julemåneden i Herning.

Ud over de lysende firbenende skulpturer på Torvet, har Cityforeningen for få år siden investeret i hele syv såkaldte portaler, som byder velkommen til byen med teksten ” Velkommen til jul i Herning City” og ”Velkommen til Herning City”. De er placeret i begge ender af gågaden, Skolegade, Nørregade, Søndergade, Jyllandsgade og Bryggergade. Også træerne i Bredgade Vest og den østlige del af Østergade har fået lys i toppen, ligesom der er ny julebelysning i den renoverede Søndergade.

Lysene tændes lørdag 15. november og forbliver tændt helt til efter vinterferien i februar. Det er dog så smart, at ”jul” kan fjernes…

Diana Bach Bak

Diana Bak Bach elsker bare jul…

Julelysene blinker over gaderne, duften af brændte mandler og spanskrør, og julemanden der går rundt og deler slik ud til i forvejen sukker-ramte børn, der dog står helt mundlamme og kigger på ham med store øjne, hvorefter de løber glade rundt – og finder den ene nisse efter den anden rundt om i butikkernes vinduer.

– Alt sammen imens folk stresser rundt på julegaveindkøb – og midt i det hele står det største og smukkeste juletræ, som smelter al den hygge og kaos omkring sig helt unikt sammen…

– Jeg elsker den stemning der ikke kan beskrives men skal føles. Man hører om E-handlen der overtager mere og mere fra butikkerne, men den her følelse vil de aldrig kunne give – den skal mærkes og opleves….

– Det er lige her julen starter for mig….

Læs hele Diana Bach Baks jule-stemnings-beretning her.

Mennesker kigger OP på byens juletræ

Sådan kom det desværre ikke til at se ud, da juletræet blev tændt i Herning i år. Den traditionsrige juletræstænding første søndag i advent var nemlig aflyst på grund af Covid-19.  Der kom dog lys i det store juletræ alligevel. Det sket ved en digital juletræstænding, som du kan (gen-)se her. 

Foto: Herning Kommune, Ole Jørgensen og Diana Bach Bak

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet