Julelys i Herning…

Ella og Eyde - juleudsmykning i Herning City

Juletræet i al sin glans, med alle sine lys og i al sin højde og storhed… midt på byens Torv. Det betyder noget for rigtig mange i Herning.

Derfor kan du læse lidt om juletræet i Herning lige her.

Juletræet…

Det er over 200 år siden, at det første juletræ kom til Danmark. Men så længe har der nok ikke været et juletræ på Torvet i Herning – trods alt.

Vi har fundet et billede fra 1937, hvor der er både juletræ, sne og lys på. Så der har med sikkerhed været juletræ på Torvet i Herning siden 1937 (måske med udtagelser under krigen).

Juletræet på Torvet 1937, arkiv.dk

Juletræet på Torvet, 1937.

Foto: arkiv.dk

Julebelysning og juletræ på Torvet, årstal ukendt, arkiv.dk

Julebelysning og juletræ i Herning. Årstal ukendt.

Foto: arkiv.dk

Juletræstændings-optog i 1960, arkiv.dk

Optog i forbindelse med juletræstænding i Herning, 1960.

Foto: arkiv.dk

Juletræet på Torvet i Herning 2016

Juletræet anno 2019

Ligesom i 1937 ankommer juletræet til Torvet på en kranvogn. I år kom træet mandag 25. november. Træet kom lige som sidste i år fra Thorsted.  Træet er cirka 15 meter højt. DRIFT supplerede træet med ekstra grene, da der var nogle bare pletter flere steder. Onsdag kom elektrikerne for at sætte de flere tusinde små lys-pærer på, og siden 2011 har der også været en lysende stjerne på træet. Den er i øvrigt skænket af Herning Kirke og Herning City Forening.

Juletræet på Torvet er sikkert det største i Herning, men DRIFT har også sat juletræer på mellem 5 og 8 meter op i nogle af centerbyerne. Derudover er der allerede sat mellem 120 og 130 juletræer med en højde mellem 1,5 og 3 meter op i Midtbyen. De træer har Herning City været med til at betale.

Juletræerne pynter i byen indtil mellem jul og nytår, hvor de tages ned og saves til brænde. Som i øvrigt sælges til borgerne.

Juletræet på Torvet i Herning set oppefra
Diana Bach Bak

Diana Bak Bach om julestemningen…

Julelysene blinker over gaderne, duften af brændte mandler og spanskrør, og julemanden der går rundt og deler slik ud til i forvejen sukker-ramte børn, der dog står helt mundlamme og kigger på ham med store øjne, hvorefter de løber glade rundt – og finder den ene nisse efter den anden rundt om i butikkernes vinduer.

– Alt sammen imens folk stresser rundt på julegaveindkøb – og midt i det hele står det største og smukkeste juletræ, som smelter al den hygge og kaos omkring sig helt unikt sammen…

– Jeg elsker den stemning der ikke kan beskrives men skal føles. Man hører om E-handlen der overtager mere og mere fra butikkerne, men den her følelse vil de aldrig kunne give – den skal mærkes og opleves….

– Det er lige her julen starter for mig….

Læs Diana Bach Baks jule-stemnings-beretning fra tidligere lige her.

Billede af dådyr på Torvet med himmel som baggrundJuletræ og dådyr med lys på Torvet i Herning

Julebelysningen i City

Der er tusindvis og atter tusindvis af lys i Herning City, når det bliver jul. Og julen starter midt i november i Herning, hvor julebelysningen rundt omkring i byen tændes (dog med undtagelse af juletræet).

For tre år siden fik Herning to nye ”indbyggere”- to lysende dådyr, som er placeret på Torvet. De hedder Eyde og Ella. I år har de fået følgeskab af et lysende krondyr. De tre bliver nok denne juls mest fotograferede motiv i Herning – igen.

Forrige år investerede Cityforeningen i hele syv såkaldte portaler, som byder velkommen til byen med teksten ” Velkommen til jul i Herning City” og ”Velkommen til Herning City”. De er placeret i begge ender af gågaden, Skolegade, Nørregade, Søndergade, Jyllandsgade og Bryggergade. Også træerne i Bredgade Vest og den østlige del af Østergade har igen fået lys i toppen.

I år er der kommet en ny julebelysning i Søndergade, og det ekstra lysende krondyr.

Som noget nyt vil lysene forblive en del af byens udsmykning helt til og med vinterferien i februar. Det er dog så smart, at ”jul” kan fjernes…

Mennesker kigger OP på byens juletræ

Foto: Herning Kommune, Ole Jørgensen og Diana Bach Bak

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet