Her kan du følge med i det sidste nye inden for Kulturfest Herning 2021 – En for alle.

 

Den 1. juni 2021

Fire landsbyer holder ”Kulturfest to go”

Dagene mellem 5. og 12. juni står i kulturens tegn i Herning Kommune. Der er nemlig kulturfestuge, og udover mange arrangementer i Herning, så byder fire landsbyer på “Kulturfest to go”.

Når mennesker ikke kan samles frit om kulturen, så finder mennesker nye måder at samles om kultur på. Det er tankegangen bag udviklingen af konceptet “Kulturfest to go”. Her flytter Kulturfest Herning ind i omegnsbyerne og byder sammen med foreningslivet på kulturarrangementer helt lokalt.

En af de byer, der har taget konceptet til sig, er landsbyen Sørvad, som ligger nordvest for Herning. Her er byens borgere mere end klar til at holde “Kulturfest to go” i kulturfestugen, der løber af stablen 5. -12. juni.

– Vi har en lang række foreninger som borger- og idrætsforeningen, menighedsrådet, missionshuset og hallen. De bakker alle op om det, fortæller Belinda Birk Pedersen, som er formand for byfestudvalget i Sørvad.

Kultursulten i Sørvad er stor, efter at den traditionsrige byfest nu er blevet aflyst for andet år i træk pga. corona. I Sørvad plejer byens børn at mødes til beachparty i svømmebadet, som omdannes til diskotek med mad og drikke, ligesom 300 plejer at deltage i fællesspisning for hele landsbyen.

– På grund af forsamlingsloftet og de andre skiftende restriktioner, vidste vi ikke, hvordan det kunne arrangeres. Så der er ingenting af det, som vi plejer, der bliver til noget. Men nu har vi valgt at springe med i “Kulturfest to go” og vi har vendt bøtten fuldstændig på hovedet. Det betyder, at vi sikrer, at de arrangementer der foregår, de kan afholdes i de bobler, som vi i forvejen er i, fortæller Belinda Birk Pedersen.

– Vi har arbejdet på højtryk i de seneste fire uger, siden vi fik nyheden og den her mulighed. Det er mega lækkert at sådan en chance byder sig. Det har været en lang, sort periode med nedlukning, så er det godt, at vi nu kan gøre noget for alle borgere, siger byfestformanden.

“Kulturfest to go” bliver afholdt i fire landsbyer i Herning Kommune under kulturfestugen. Udover Sørvad deltager landsbyerne Haderup, Kibæk og Simmelkær også i “Kulturfest to go”.

Pia Trab Worm, som er projektleder for Kulturfest Herning, fortæller, at “Kulturfest to go” ser ud til at blive en succes.

– Vi har haft et stærkt ønske om at bringe kultur og fællesskab tilbage i alle borgeres liv. “Kulturfest to go” er en af vejene dertil. Jeg synes, det er fantastisk, at de fire landsbyer har taget konceptet til sig i den her grad. Borgerne i lokalsamfundene får en række kulturelle tilbud, som er coronasikrede. Mange steder gør man for eksempel det, at et arrangement afholdes ad flere omgange på forskellige tidspunkter. Det betyder, at alle på den måde kan få en plads, siger Pia Trab Worm fra Kulturfest Herning.

Mange af de lokale arrangementer er blevet til i samarbejde med de etablerede kulturinstitutioner i Herning. I Sørvad er der derfor flere arrangementer med tilbud fra blandt andet Team Teatret, Museum Midtjylland og Herning Billedskole.

Belinda Birk Pedersen fortæller, at fokus i Sørvad har været at lave kulturelle tilbud til aldersgrupper.

– Vi har blandt andet et sæbebobleshow for de helt små, som kommer rundt hos dagplejerne. Vi har et bilorienteringsløb, hvor man kører rundt på en rute og får opgaver, som man skal løse med sin familie i bilen. Team Teatret kommer også forbi hos de lidt større børn og laver en teaterworkshop, og så har vi lavet et underholdningsshow for Sørvad Plejecenter i en form, der gør, at beboerne kan blive indenfor, og så kommer de her vinduespudser-klovne og optræder på den anden side af ruden, fortæller byfestformanden.

Hele programmet for årets Kulturfest Herning og “Kulturfest to go” kan ses på kulturfestherning.dk.

– Måske åbner den her tankegang op for nye traditioner, slutter Belinda Birk Pedersen.

Den 26. maj 2021

90 muligheder for at opleve kultur og fællesskab i kulturfestugen

Kulturfest Herning bliver i år en anderledes størrelse. 90 forskellige arrangementer vil løbe af stablen i kommunen og sprede liv og glade dage.

Selv om Coronapandemien har sat sit aftryk på livet og ikke mindst kulturlivet i 2021, så er Kulturfest Herning 2021 nu klar til at løfte sløret for årets program for kulturugen. Det bliver en kulturfest i nye rammer, der vil tage udgangspunktet i fællesskab og det helt lokale islæt under temaet “En for alle.”

Kulturfesten afholdes fra 5. til 12 juni 2021 i Herning by og opland i hele kommunen.

– Coronarestriktionerne har givet os nogle benspænd i år, som har betydet, at vi har skullet opfinde nye måder at lave en kulturfest på, ligesom mennesker opfinder nye måder at være sammen på. Kulturfesten 2021 bliver et fællesskab om alt det nære, fortæller Pia Trab Worm, der er projektleder for Kulturfest Herning.

Billetsalg fra 27. maj

Det fulde program med cirka 90 forskellige arrangementer bliver onsdag offentliggjort på hjemmesiden kulturfestherning.dk, og torsdag den 27. maj klokken 10.00 begynder billetsalget. I forvejen er der annonceret navne som Alberte Winding, Simon Kvamm og Svend Brinkmann, ligesom konceptet “Kulturfest to go” er blevet lanceret som en del af kulturfestugen.

– Man kan se frem til rigtig mange forskellige ting. Det er en varieret og bred vifte af kultur, foredrag, aktiviteter, koncerter, teater og meget mere. Det der går igen, er muligheden for at være sammen igen. Men i lidt mindre fora end vanligt. Til gengæld bliver der kulturelle fællesskaber i hele kommunen, siger Pia Trab Worm.

Kulturfest Herning planlægges i et samarbejde mellem Herning Kommune, kulturinstitutioner og lokale borgerforeninger.

– Jeg er meget begejstret over den energi og ildhu, som alle sammen går ind i det her projekt med. Og der skal lyde en stor tak til alle der bidrager, siger projektlederen og peger på, at der eksisterer en meget stærk trang til både at skabe og opleve kultur igen i Herning Kommune.

Restriktionerne giver begrænsede antal pladser

I arbejdet med at planlægge Kulturfest Herning har coronarestriktionerne dikteret faste rammer for at kunne mødes til både events og aktiviteter.

– For at vi kan styre publikumsflowet, så er der i år indført billetbooking på mange af arrangementerne. Det er gratis, men man skal have en billet, som koster et billetgebyr. Vi har desuden et stort fokus på at sikre forsvarlig afstand mellem publikummer samt hyppig afspritning og rengøring til begivenhederne. Heldigvis har vi en stor flok frivillige til at hjælpe os med at praktisere den del, fortæller Pia Trab Worm.

Billetter kan bestilles fra torsdag den 27. maj klokken 10.00 på kulturfestherning.dk.
Arrangementerne under Kulturfest Herning har et begrænset antal pladser til rådighed. For at undgå tomme ubrugte sæder, opfordres man til kun at bestille de billetter, som man har tænkt sig at bruge.

 

Den 7. maj 2021

Simon Kvamm og Svend Brinkmann åbner Kulturfest Herning 2021

Herning bliver igen og igen fremhævet som et forbillede for andre byer i tv-serien GURU, der lige nu er aktuel på DR TV. Simon Kvamm og Svend Brinkmann står bag serien, der dykker ned i, hvordan Kvamms hjemby Silkeborg kan blive lige så dynamisk som Herning, der jo bare vil frem i verden – Herning er i øvrigt er Svend Brinkmanns fødeby.

Makkerparret optræder i Herning den 5. juni, og er derved med til at skyde Kulturfest Herning 2021 i gang.

De vil sætte spot på fællesskab og dets betydning for Herning, vigtigheden af kulturens og kunstens fællesskaber for os mennesker, og om fællesskaber mon gør os til bedre mennesker.

 

Kulturfest Herning 2021

Kulturfest Herning 2021 har netop fokus på fællesskab, og afholdes i år under temaet ”En for alle”.

Kulturfest Herning 2021 vil dukke op på måder og steder, hvor alle kan være trygge og samtidig få gode fælles oplevelser. Kulturen har ligget i dvale siden Coronaens indtog, men nu vækkes den til live i et format, der giver mening i efterdønningerne af en global pandemi.

Den 5. juni begynder kulturugen med arrangementer for børn, unge og voksne i Herning midtby. I løbet af ugen flytter kulturfesten ud i baghaver og garager rundt om i kommunen, inden afslutningen den 12. juni.

Kulturfesten byder i år også på konceptet, ”Kulturfest to go”, hvor kulturen vil poppe op i forskellige afskygninger på forskellige tidspunkter og forskellige steder.

Følg med her på www.kulturfestherning.dk.

 

Om Simon Kvamm

Simon Kvamm er musiker og entertainer, og blev blandt andet kendt som frontfigur i bandet Nephew og i satireserien ”Drengene fra Angora”. Simon Kvamm er en af tidens helt aktuelle kunstnere, dels som frontfigur i Hungorm, og som hovedmanden bag tv-serien GURU, som handler om tidens trang til selvudvikling. Serien har omdrejningspunkt omkring, at i Herning har folk ambitioner, mod og virkelyst, imens folk i Silkeborg er uambitiøse og tilbagelænede. Der er ulve, og der er oddere, og derfor spiller FC Midtjylland i Champions League, mens Silkeborg roder rundt i 1. division.

Simon Kvamm er født og opvokset i Silkeborg.

Om Svend Brinkmann

Svend Brinkmann er professor i psykologi, forfatter og foredragsholder. Han forsker på tværs af psykologi, filosofi og kulturanalyse, og han er især kendt for sine bøger om at navigere i grænseløs udviklingskultur.

Svend Brinkmann har skrevet talrige bøger og tidsskrifter, ligesom han både har været klummeskribent og radiovært.

Han er desuden født og opvokset i Herning, hvor han har gået i skole på Lundgårdskolen.

Den 29. april 2021

Midtjyder skriver verdenshistorie med Coronafortællinger

Dekameron 2021 – 100 historier og Region Midtjyllands 19 kommuner inviterer alle midtjyder til at skrive en corona-historie. Det kan være tanker, oplevelser eller drømme, som udspringer af isolationen og den nye virkelighed med mundbind og restriktioner.

Der er mange, der gennem det sidste år har været isoleret med deres tanker og måske fået en ny selvforståelse og opfattelse af verden. Det vil Dekameron 2021 sætte fokus på og opfordrer derfor alle til at sende deres personlige historie og sætte ord på det sidste års oplevelse.

” Vi ved, at der er masser af gode historier derude. Vi har allerede modtaget de første, og det er spændende læsning. Vi har brug for mange flere, og vi vil gerne opfordre alle, der har lyst til at dele en historie, til at sende den til os. Det kan være, at du er begyndt at dyrke grøntsager, strikke, træne til en maraton eller noget helt andet” udtaler en af initiativtagerne bag projektet Lone Leth Larsen.

Historierne udvikles sammen med en forfatter
10 forfattere fra Midtjylland udvælger hver de 10 historier, som de sammen med historieskriverne videreudvikler til en litterær tekst. Det er under den internationale litteraturfestival LiteratureXchange, der afvikles 10.-20. juni 2021 i Aarhus, at forfatterne mødes med historieskriverne, og det sker 10 forskellige steder i Region Midtjylland.

”Vi har valgt at sætte en forfatter og 10 historieskrivere i stævne over middage i 10 byer i regionen under festivalen. Vi synes, det er et spændende koncept, som vi forventer os meget af. Vi afvikler middagene i samarbejde med 10 kommuner i regionen, og de er værter for middagene. Der bliver fra alle middagene streamet oplæsninger, og forfatteren sætter ord på nogle af teksterne for at give et indblik i projektets maskinrum, som er mødet mellem forfatteren og historieskriverne og deres arbejde med teksterne” fortæller en anden af initiativtagerne Pia Buchardt.

De 100 historier udgives til efteråret i en antologi om en hel speciel tid i verdenshistorien, hvor Corona pludselig vendte op og ned på alles hverdag.

Inspiration fra en 700 år gammel klassiker
Trods en 700 års spændvidde mellem den italienske forfatter Giovanni Boccaccios berømte middelalderklassiker Decameron (1349-52) og projektet i Region Midtjylland har initiativtagerne hentet stor inspiration til projektet i bogen. Temaerne i Giovanni Boccaccios Decameron er stadig lige almenmenneskelige. De handler om alt, hvad menneskelivet rummer af kærlighed, had, hævn, list, lyst, grådighed og absurditeter, og romanen indeholder 100 historier fortalt af adelige personer i 10 dage, som alle var flygtet i isolation fra pestens dødelige hærgen i Firenze. I dag 700 år senere er det midtjyderne, der skal fortælle om at være i isolation under corona-pandemien.

FAKTA om Dekameron 2021

  • Det litterære samskabelsesprojekt Dekameron 2021 – 100 historier foregår i Region Midtjyllands 19 kommuner.
  • Alle midtjyder opfordres til at deltage med en historie.
  • De bedste historier videreudvikles af midtjyske forfattere og udgives i en antologi.
  • Historierne (max 1 side) eller video (max 1 minut) kan sendes til mailadressen dekameron2021@gmail.com. Eller lægges op på den offentlige facebookgruppe Dekameron 2021.
  • Dekameron 2021 er tilknyttet Aarhus Litteraturcenter og projektets ophavskvinder består af Lene Noer, Pia Buchardt, Lene Noer, Jette Sunesen og Anne Mette Laursen.

For information kontakt:

Lone Leth Larsen: lonelethlarsen@iclous.com / mobil 25599166

Pia Buchardt: piabuc18@gmail.com / mobil 5384 9041

OBS: Dekameron 2021 afvikles i Herning under Kulturfest Herning ugen. 

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet