Streetarten kommer til Herning… igen…

3d streetart af Poncia
streetart af CMP ONE
For ikke så længe siden havde Herning besøg af CMP ONE og SWET71. De malede det flotte gavlmaleri på bygningen på hjørnet af Sølvgade og Søndergade (billedet til venstre). Det har I herningensere taget godt i mod – og I råbte oven i købet på ”mere af det…”
Her på herningerkultur tror vi, at arrangørerne af EM i landevejscykling har hørt jer! For de har nemlig inviteret en anden af de rigtig dygtige streetart kunstnere til Herning i forbindelse med cykelløbet. Det kan du læse – og se – lidt mere om her:-)

Hvem er det der kommer til Herning?

Det er en hollandsk streetart kunstner, der hedder Ruben Poncia. Han har arbejdet med vægmalerier og kulisser siden 1996. Men de senere år har han udviklet sig fra at være en dygtig 2D maler til en blændende 3D kunstner. Han maler nu også både mure, vægge og på vandrette flader. Han rejser verden rundt og udøver sin kunst. I år vandt han Brande Internationale Streetartfestivals konkurrence, ligesom han har vundet andre priser rundt om i verden. Hans faste følgesvend – ud over penslerne – er i øvrigt hans guitar. Hvis man er heldig, kan det være, han slapper af med en sang, hvis man kigger forbi.

Ruben kommer ikke alene til Herning. Han tager både sin kone og svoger med – så de kan hjælpe til. Og det er ikke hvem som helst. Hans kone hedder Adry del Roi og er også en anerkendt streetart kunstner. Hun vandt blandt andet publikumsprisen i Brande i år. Hendes bror er CarlosAlberto, som også har vundet priser i hele verden. Både Adry og Carlos kommer fra Mexico.

Streetartværk af Pocia
Streetartværk af Pocia
Streetartværk af Pocia

Hvor og hvornår bliver det lavet?

Hele flokken ankommer allerede mandag middag ( 31. juli). De vil være helt sikre på, at de kan nå at være færdige senest i løbet af torsdagen (3. august). Regn kan for eksempel forsinke dem, men det håber vi jo ikke på! Fredag rejser de videre til et nyt sted i verden, som trænger til et humoristisk indslag i hverdagen.

Det er ligesom om, at Søndergade tiltrækker streetart… måske skal gaden snart ændre navn til Sønderstreet? I hvert fald så laver Ruben sit værk i området Søndergade / Østergade.

Alle er velkomne til at kigge forbi og følge processen… Og selvfølgelig tage masser af selfies i 3D maleriet:-) Husk lige at # billederne med et eller flere af disse tags: #euroroad17, #herningerkultur og #herning.

Streetartværk af Pocia
Streetartværk af Pocia
Streetartværk af Pocia
Streetartværk af Pocia

Kan det nu også ”blive pænt rent” igen?

Streetartværket bliver malet på den fine nye belægning i gågaden. Malingen er umiddelbar ret holdbar, men efter nogle uger / måneder vil malingen falme, og hvis der for eksempel køres på værket vil det hurtigt blive grimt. Og det kan selvfølgelig fjernes helt igen. Der anvendes ingen kemikalier til at fjerne malingen med.

Streetart værk af PonciaStreetartværk af Pocia

Hvad er det der streetart?

Det vi i dag kender som streetart kan man kalde en videreudvikling af graffiti, som var 70ernes og de tidlige 80eres protest mod det etablerede og polerede samfund. Det var et oprør – og blev af mange betragtet som hærværk. Ud over at være protester var motiverne også til de unges ”underskrifter” eller tags. De søgte betydning og anerkendelse – for at overtræde reglerne.

I begyndelsen af 80erne dukkede nogle kridttegninger op i New Yorks undergrundsbane uden tag og uden politiske budskaber eller protester. Det var altså en udsmykning i et offentlig rum uden de formål, som drev graffitien. Det var den amerikanske popkunstner Keith Haring, der i en alder af blot 22 år bare ville gøre New York smukkere (billedet til højre). Senere er denne kunstform vokset – og efterhånden også meget anerkendt. Af verdensberømte streetartkuntnere kan vi for eksempel nævne Banksy (billede nederst til højre), som på fin måde forener graffitiens ædle motiv med det anonyme. Han laver få udsmykningsopgaver rundt om i verden, men oftest dukker hans værker op på et tilfældigt plankeværk i en tilfældig by en tilfældig morgen. I forbindelse med internationale situationer ses hans streg ofte på de sociale platforme via skarpe, næsten karikaturagtige tegninger.

I dag betragtes udsmykning på flader i det offentlige rum som streetart (det er en definition blandt mangeJ). Det vil sige på vægge, bygninger, gader, tage, mure, plankeværk og så videre. I nogle tilfælde maler streetart kunstnerne på store træplader eller lignende et sted for senere at flytte pladerne andre steder hen.

Streetart er en del af det, man kalder streetkultur. Det er den helt specielle kultur, der findes blandt byernes skatere, parkourfolk, streetbarsket spillere, hiphoppere og andre mere undergrundsprægede grupper.

Keith HaringVærk af Banksy

Billederne på denne side er – hvor andet ikke er angivet – af Ruben Poncias værker fra hele verden.

Coverbilledet er Ruben Poncias vinderværk fra Brande Internationale Streetart Festival.

Der er mange flere billeder på Rubens blog lige her.

 

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet