Familien Bach Bak og Nissestien

Familien Back Bak og nissestien
Diana Bach Bak

Diana Bach Bak har skrevet dette blogindlæg – og skudt billederne.

Du kan følge den lokale blogger på Facebook her, Instagram her og på hendes blog her.

.

Sidste år besøgte vi for første gang Nissestien… Eller Øster Skovgaards Julestue i Snejbjerg, som det hedder… og siden julen i år begyndte at komme frem alle steder, har drengene ikke snakket om andet, end at der skal vi ud igen – og vi var så heldige, at det lige passede med, at vi kunne få farmand med denne gang…
Hans øjne viste hurtig, hvor overrasket han allerede var, da vi stod på parkeringspladsen. I hvert fald var hans øjne lige så, store som vores dengang vi stod helt forstenet på vores første face-to-face møde med NISSESTIEN.
Børn der løber rundt med nissehuer på ind i mellem en 1000vis af juletræer, imens forældrene går rundt fra træ til træ sikkert i timevis – bare for at finde det PERFEKTE juletræ… Der derefter kommer op i en af de utallige trailere, som holder på rad og række på parkeringspladsen….
Familien Bach Bak på Øster Skovgård
Familien Bach Bak på Øster Skovgård
Familien Bach Bak på Øster Skovgård
Familien Bach Bak på Øster Skovgård

Indgangen til nissestien er en hel bås, med et nisseland – I ved sådan et, som Salling havde i gode gamle dage i vinduerne, hvor man kunne stå længe og finde nye nisser der laver sjov, hvis man drejer trykker eller skruer på noget…. Mine 2 nisser havde så travlt med at vise deres farmand ALT…. og alligevel stoppede de op flere gange og blev fanget af nye ting eller ting, de helt havde glemt, var der. JuleLotteriet var startet, og det gælder om at finde lige sit billede på en plade et sted på stien. Aldrig har jeg set de to knuge noget så hårdt i hånden i frygt for at tabe den…

For findes det skulle den.

Jeg bliver virkelig så fascineret og overrasket over, hvor stort og hyggeligt det hele er – helt nede på de små nissers niveau… Men alligevel også sådan, at os voksnes kan mærke vores maver bliver fyldt op med en helt specielt varme – Julevarmen…. – og det er på trods af, at der faktisk altid er en smule koldt derude – men det hører vel med til det, at være omringet af juletræer og nisser… 🙂

En sti fyldt op med en masse små muslingeskaller fører os rundt fra det ene nisselandskab til det andet. Specielt et sted på stien gør et eller andet helt særligt ved mig… Det er, når de her kæmpe grantræer rammer sammen indover skallestien og er pyntet med kæmpe, store julekugler, som giver en vild ALLÉ at gå igennem…. Skiltene i siderne peger mod Sydpolen, Grønland, rensdyrernes stald eller julesuttetræet… og Højdemålertræet står klar så man kan måle sin egen højde med verdens ældste nisse, Purys, Verdens mindste mand, Verdens højeste mand – og selvfølgelig Julemanden og Den afskyelige Snemand. Flere steder er der en masse stop og FOTObokse, hvor man har alle tiders mulighed for selv at kreerer Årets julepostkort eksempelvis med en kæmpe isbjørnen (som nok egentlig blot er 1:1 i størrelse – men som er skræmmende stor… :), Juleværkstedes gavebox eller med klumpedumpe Rudolf, der stolt står foran julemandens kane.

Jeg kan slet ikke beskrive den stemning der er, blandt alle mennesker på den sti…. Juleglæden kan findes helt op i hvert eneste grantræstoppe, og det er ikke kun børnene, der bliver ramt af Nissesygen – Jeg overhørte nemlig en bedstefar sige:

“Det her sted får jo selv os bedsteforældre til at grine og larme som nisser!”

Nu ved jeg ikke helt, hvordan man gør det – men kunne alligevel sagtens følge ham… For alle spillede Nissebowling eller lå på knæ med børnene for at se den lille nisse, der kun lige stikker hovedet op af jorden og på vej op ad sit skjul. Alt imens der blev ledt efter lige den Julelotteriplade med ens helt eget Julebillede…. For til allersidst sidder Julemanden nemlig og venter med en sæk, hvori børnene skal putte deres juleønske og skrive hvilken plade man fandt sit billede på….

Så kunne det jo være, at julemanden trækker én, som den heldige vinder af en xtra julegave….

Men for at være helt ærlig, så tror jeg, størstedelen af børnene har glemt både håbet og ønsket om den gave, fra da de puttede deres svar ned i sækken …. For alle de indtryk overgår det så meget -men jagten på at finde det og turen gennem Nissestien – den glemmer de ikke …

Familien Bach Bak på Øster Skovgård
Familien Bach Bak på Øster Skovgård
Familien Bach Bak på Øster Skovgård
Familien Bach Bak på Øster Skovgård

Sidste stop på stien er selve nissegården, der er fyldt op med Juleboder og der er skruet op for julemusikken. Duften af gran og grillpølser, og lyden af børn der griner, fordi Nissen Baloo laver skæg med dem… Amen det er bare så hyggeligt….

– Manden min og drengene fik hurtig færten af æbleskiverne, og da vi med den varme kakao og æbleskiver satte os i laden, der er proppet med nisser, der kravler, gynger, synger og spiller i gavlen, synes jeg, at jeg så et lille juleglimt i manden mins øjne. Hvilket er meget stort – da han altid er den, der griner af mig, når jeg starter med julemusikken og -pynten langt før vi rammer december måned.

Så er det selvfølgelig ikke helt tilfældigt, at man til sidst bliver ført igennem den gamle stald del, som nu er en stor butik med ALTTILJUL … Det hedder shoppen faktisk, og det er da det helt rigtige navn. For selvom jeg var der sidste år – blev jeg virkelig igen overrasket over, hvor meget der er…. Aldrig har jeg set så meget jul og julestile på et og samme sted….

Jeg har altid tænk tanken om, hvordan mon Øster Skovgaard ser ud de resterende 10 andre måneder om året…. Men tænk sig – gårdbutikken har åbnet året rundt. Det beviser da virkelig, at julemandens nisseværksted aldrig holder fri… 🙂 Så mon der stadig stikker nisser op af jorden, eller er der nisser, der gemmer sig bag træerne, imens børnene leger udenfor i badeshorts… ???! Bare en tanke, for det, de har lavet, spreder så meget juleglæde… og for første gang, selvom vi stadig ikke havde ramt december måned, var vi alle i bilen enige om, at det var okay at spille julemusik resten af dagen… 🙂

Den her Nissesti ved jeg, at selv mine drenge vil sige er et sted, alle skal opleve, om det så blot er for at spise æbleskiver, fælde juletræer, købe julestjernen eller bare lege med og om små nisser… 🙂 Det vil i hvert fald stå på vores “CHRISTMAS SPIRIT” liste, med steder som skal opleves, når juleglæden enten skal tændes eller skrues op for… 🙂

Så nu får I lige mit allerførste – Men slet ikke sidste – Glade dejlige jul ALLE sammen … 🙂

Familien Bach Bak på nissestien

Læs mere om Øster Skovgård og alle juleherlighederne inklusiv åbningstiderne lige her.

Holdninger, synspunkter og så videre i dette blogindlæg er Diana Bach Baks, og HerningErKultur kan ikke holdes ansvarlig herfor.

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet