Gullestrup Stories… når kunstnere genfortæller din bydel…

opstilling med mange små nipsting

Du er, hvad du siger om dig selv. Derfor kan du også selv ændre andres billede af dig. Det er en del af devisen bag et internationalt kunstprojekt i Gullestrup lige nu.

Bor du i et naturskønt område – eller et socialt belastet kvarter?
Er børnenes skole belastet af mange tosprogede – eller er den mangfoldig?
Er din fortid præget af nederlag – eller har du mange erfaringer og oplevelser i bagagen?

Gullestrup Stories – en film af Vilja Ikonen

Portræt Vilja

De spørgsmål stillede Vilja og Marije sig selv og beboerne i Gullestrup i september måned 2017.

De to kunstnere var motoren, der drev projektet, og de boede i september i vuggestuen Børnecenter Nord. Og derfra udførte de et eksperiment, hvor de forsøgte selv at blive en del af det gullestrupske lokalsamfund.

Portræt Marije
Blev en del af Gullestrup

Finske Vilja Maria Itkonen og hollandske Marije Nie kogte suppe i gullestrupperes køkkener, passede høns, sludrede med folk på gaden og i stuerne, var med til lokale arrangementer, lagde øre til livsfortællinger om tab, sorg, fest og glæde. Og de drak en masse kaffe…

I september måned samlede de så mange historier som muligt fortalt af lokale. Sådan lød et mål for projektet. Og for at gøre sig synlige cyklede de rundt i kvarteret iført stribede bluser og gule regnfrakker. På bagagebæreren transporterede de en gul dug, som de dækkede op med, når de blev budt på kaffe og en snak.

Billedgalleri… Marije og Viljas måned i Gullestrup…

Læs mere om projektet under galleriet.

æbletræer
børnehuset mærket hjem

Beretning fra da projektet lige var startet først i september…

Altid flere vinkler

Og snakke har der allerede været overvældende mange af. Nok mellem 200 og 250, tæller Vilja Maria Itkonen sammen.

Hun tilbragte sidste uge en del timer på Gullestrup Skole, hvor hun trænede perspektiv med 4. klasse. Opgaven til børnene lød blandt andet på at tage billeder af ting med mobilen fra forskellige vinkler. ”Børnene var super gode til at fange forskellige perspektiver og var overraskende kreative i forhold til at se tingene fra mange sider”, siger hun.

cykelegerkvinde løfter meget
Vælger vores egen fortælling

I denne uge vil Vilja Maria Itkonen sammen med sin kollega Marije Nie lege lignende øvelser med skolens lidt yngre børn, 3. klasse.

Et tema der går igen i både legen med børnene og kaffeslabberasen med de voksne, er fokusset på vinkler og på, hvordan vi hele tiden selv skaber fortællinger om os selv og vores omgivelser. Og det tema vinder genklang på tværs af aldersgrupper, fortæller kunstnerne. ”Det sætter tanker i gang. Mange har måske ikke været bevidste om, at de selv kan gøre noget anderledes og bliver glade for, at vi peger på de positive fortællinger”, fortæller Vilja Maria Itkonen.

Lidt cool facts…

Projektet med arbejdstitlen Gullestrup Stories, er en del af Aarhus 2017, Europæisk Kulturhovedstad 2017. Det er arrangeret af Odin Teatret fra Holstebro og handler om, at vi selv vælger vores måder at se verden på – og dermed også hvilken historie, vi fortæller om os selv og vores omgivelser.

Sidst på måneden afsluttes Gullestrup Stories med en event, naturligvis i Gullestrup, hvor alle interesserede er velkomne.

Følg projektet på websiden GullestupStories her, som kunstnerne løbende opdaterer i tekst og billeder.

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet