Højhuset – Hernings nye hybridhotel…
Den gamle Herning Højskole i Birk nær Herning undergår lige nu en forvandling. Og så alligevel ikke. Bygningen er nemlig fredet, og restaureringen, som foregår i 2022, sker i respekt for bygningen, ligesom mange af højskoletraditionerne også vil leve videre, når Højhuset åbner som hybridhotel i oktober. Allerede nu kan man besøge stedet.
Thea Lindberg har besøgt Højhuset.
Læs hendes beretning her.
Højhuset bliver et ”hybridhotel”, hvor der både er økologisk landbrug, spisehus og venue med plads til events. Højhuset giver altså plads til at rumme mange forskellige ting.
Huset befinder sig i Birk, som oprindelig kun var en samling gårde. I dag er det et enestående og internationalt kendt område, hvor kunst, arkitektur, landskab, uddannelse og erhverv mødes og kombineres i et spændende samspil. Højhuset var det første byggeri i området.
Maja Raabye Füchsel (direktør) fortæller, at idéen er at kombinere Højhuset som tidligere højskole med den fremtidige hoteldrift. De tidligere elevværelser skal være basen for et hotel med 136 sovepladser. Et ophold bliver i højskoleånden, da gæsterne tjekker ind i hjemmelige rammer med fællesrum og faste måltider af høj kvalitet.
Som hotelgæst vil man møde herningenserne, som både bruger huset til hverdag og fest.
Højhuset har kulturevents, fester, mødelokaler, teambuilding til virksomheder omgivet af et væld af kunst og kultur.
”Birk er for Herning, hvad den lille havfrue er for København”
–Maja Raabye Füchsel (direktør)
Højhuset har et stort fokus på at være lokale – ”Kom som gæst og gå som Herning Ambassadør”
Højhusets personale kender Herning, og de ved, hvad der sker i byen. Det er vigtigt for huset at give deres gæster mere end et sted at sove, og dermed kan de også hjælpe gæsterne med at give et godt indblik i Herning, og hvad Herning kan.
Hvornår kan man benytte Højhuset?
Højhuset er fra 1. oktober 2022 altid åbent, og der vil være drinks, kaffe samt kulinariske oplevelser at finde i højhusets spisesal. Men indtil da er der åbent mandag til fredag. I weekenden er der kun åbent til de selskaber og events, som er booket ind i forvejen.
Højhuset er i gang med en stor restauration. Men hvilke fordele og ulemper har det medført at skulle restaurere en fredet bygning?
Hele restaureringen er planlagt med slots- og kulturstyrelsen. Selve processen har taget mere end tre år. Tre ud af 10 måneder med restaurering er gået for selve Højhuset nu.
Der er mange udfordringer, når man restaurerer en fredet bygning. Men Højhuset går gerne den ekstra mil for eksempelvis at kunne implementere ansvarlige energi løsninger i bygningerne fra 61.
Højhusets erhvervspartnerskaber betyder blandt andet, at de kan genanvende gamle tæpper i deres bordplader, og at Højhuset som det første hotel i Danmark kan skylle ud i toiletterne med brugt badevand. Leverandører og arkitekter har forudset og forbedret huset – og leveret det mandskab, som skal til, hvilket Højhuset sætter meget stor pris på.
Hvad er visionen for højhuset?
Højhuset er en socioøkonomisk virksomhed. Stedets formål er at støtte kunst og kultur i et socialt miljø. Højhuset er dette sociale miljø, og de arbejder hver dag på at skaffe flere jobs til kunstnere og kulturiværksættere. Det gør de blandt andet ved at indtænke dem i alle arrangementer, de har i huset.
Man har blandt andet kunne opleve, at Højhuset støtter kulturen, da Herningbandet Drengestreger rykkede ind i Højhuset under Corona-nedlukningen.
Maja Raabye Füchsel udtaler i den forbindelse:
”Det er ikke tit, at fem lokale drenge får en pladekontrakt med Sony Music, og vi er stolte og imponerede over drengenes store arbejde – så selvfølgelig skal de have Danmarks fedeste øvelokale!”