Jul i Herning 2023

Julebelysning i Herning, Foto: Herning Kommune

Novembers mørke bliver afløst af julens lys og magi.

Læs her om Hernings juletræ anno 2023. Juletræets cirka 5.000 lys bliver traditionen tro tændt 1. søndag i advent.

Herning Midtby lyser allerede op med guilander, hjerter, juletræer og meget mere.

Julebelysning i Herning, Foto: Herning Kommune

Juletræet anno 2023

Ligesom i 1937, da der første gang var et juletræ på Torvet i Herning, ankommer juletræet også i år på en kranvogn. Træet ankommer i 2023 onsdag 22. november mellem 9.00 og 9.15. Det plejer at være lidt af et tilløbsstykke for byens børnehaver.

I år er det igen et helt lokalt træ, der kommer til at pryde Torvet. Det kommer nemlig fra Birkebæk Plantage ved Arnborg.

“Det træ, vi havde regnet med skulle pynte på Torvet i år, havde desværre tabt halvdelen af nålene” fortæller Flemming Skarregaard fra kommunens driftsafdeling, DRIFT. Han mener, det er på grund af den lange tørkeperiode i foråret.

“Det lykkedes heldigvis at finde et smukt træ igen. Træet er en slank rødgran, og det er mellem 14 og 15 meter højt. Det bliver rigtig flot med lys og stjerne på”, slutter Flemming.

 Der har været en lysende stjerne på træet siden 2011, hvor Herning Kirke og Herning City Forening skænkede stjernen til byen.

Juletræet på Torvet er sikkert det største i Herning, men DRIFT sætter også juletræer på mellem 5 og 8 meter op i nogle af centerbyerne.

DRIFT har i øvrigt pyntet Midtbyen og omegnsbyerne op med små grupper af mindre træer, fyrtoppe og flotte dekorationer i de store urtepotter og bede.

Juletræerne pynter i byen indtil mellem jul og nytår, hvor de tages ned og saves til brænde. Som i øvrigt sælges til borgerne.

Juletræstænding 3. december kl. 16.00

Traditionen tro, tændes det store juletræ på Torvet første søndag i advent. Det er borgmester Dorte West, der holder en kort tale og tænder de mange lys på træet. Kom og syng julen ind sammen og nyd synet af det flotte juletræ. Julemanden og Hernings nisse Baloo deler også smil og godter ud til børnene.

Der var engang et juletræ på Torvet i Herning…

Det er over 200 år siden, at det første juletræ kom til Danmark. Men så længe har der nok ikke været et juletræ på Torvet i Herning – trods alt.

Vi har fundet et billede fra 1937, hvor der er både juletræ, sne og lys på. Så der har med sikkerhed været juletræ på Torvet i Herning siden 1937 (måske med udtagelser under krigen).

Juletræet på Torvet 1937, arkiv.dk

Juletræet på Torvet, 1937.

Foto: arkiv.dk

Julebelysning og juletræ på Torvet, årstal ukendt, arkiv.dk

Julebelysning og juletræ i Herning. Årstal ukendt.

Foto: arkiv.dk

Juletræstændings-optog i 1960, arkiv.dk

Optog i forbindelse med juletræstænding i Herning, 1960.

Foto: arkiv.dk

Julebelysning i Herning, Foto: Herning Kommune

Julebelysningen i City

Der er tusindvis og atter tusindvis af lys i Herning City, når det bliver jul. Og julen starter midt i november i Herning, hvor julebelysningen rundt omkring i byen tændes (dog med undtagelse af juletræet).

Herning har efterhånden en hel dyrefamilie på Torvet, da der er hele fire flotte og lysende dyr. Dådyrene Eyde og Ella, krondyret Birk og et kid. Som noget nyt er der flere granhjerter med lys i gågaden og ved Bryggergade er der kommet en flot skinnende guldkuppel. Der er altså flere oplagte selfie-spots i julemåneden i Herning.

Ud over lysskulpturerne på Torvet, lysende granhjerter og den flotte skinende guldkuppel er hele gågaden og sidegader fyldt med masser af julelys. De blev tændt fredag 10. november.

I kunne jo bruge #hjertetafherning #herningcity og #herningerkultur til jeres flotte billeder.

Diana Bach Bak

Diana Bak Bach elsker bare jul…

Julelysene blinker over gaderne, duften af brændte mandler og spanskrør, og julemanden der går rundt og deler slik ud til i forvejen sukker-ramte børn, der dog står helt mundlamme og kigger på ham med store øjne, hvorefter de løber glade rundt – og finder den ene nisse efter den anden rundt om i butikkernes vinduer.

– Alt sammen imens folk stresser rundt på julegaveindkøb – og midt i det hele står det største og smukkeste juletræ, som smelter al den hygge og kaos omkring sig helt unikt sammen…

– Jeg elsker den stemning der ikke kan beskrives men skal føles. Man hører om E-handlen der overtager mere og mere fra butikkerne, men den her følelse vil de aldrig kunne give – den skal mærkes og opleves….

– Det er lige her julen starter for mig….

Læs hele Diana Bach Baks jule-stemnings-beretning her.

Foto: Herning Kommune, Ole Jørgensen og Diana Bach Bak

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet