Kunst… ifølge Peter AG

Kunst skal opleves! Kunst er livsnødvendigt! Kunst gør forskellen!

…ifølge Peter AG

Her kan du blive lidt klogere på, hvad han egentlig mener med det…

…og denne foromtale laver vi fordi, Peter AG holder foredrag om emnet i Herning. Det gør han 31. oktober, det er FOF, der har inviteret – og du kan bestille billetten lige her.

Peter AG er en mand, der er optaget af rigtig mange ting, mange af livets facetter og finurligheder. Han er også optaget af livets nødvendigheder. Og det, mener han, kunst er – en nødvendighed for at kunne leve.

Herningerkultur har talt med Peter AG for at høre lidt nærmere om, hvad han egentlig mener med det… og hvorfor herningenserne skal bruge et par timer på at høre hans nye foredrag i Herning 31. oktober.

Peter AG

Selv om hunden er på vej væk midt i det hele – og skal kaldes tilbage… Selv om der er en cyklist på stien – som skal skældes lidt ud fordi han kører der… Vi blander os nemlig for lidt i hinandens liv… ifølge Peter AG

Han er måske mange steder på en gang, men han er samtidig nærværende, og så har han tænkt en del over det her med, at kunst er nødvendigt.

Og han har noget på hjertet…

Kunst kan bruges til noget

”Kunst er ikke kompliceret og indviklet. Det er enkelt – og kan bruges til noget! Vi kan kigge, lytte, røre… Det har en brugsværdi, som er forskellig fra person til person. Tag for eksempel foredrag – det levende ord – det er jo ikke statisk.” siger Peter. Når han holder et foredrag, siger han aldrig det samme. Foredraget udvikler sig ud fra, hvad publikum giver tilbage til ham.  Griner de, spørger de, lytter de, gisper de… Han får lyst til at fortælle noget forskelligt – og publikum får helt sikkert noget forskelligt med hjem.

For mennesker oplever nemlig ikke nødvendigvis det samme – eller hører det samme, når de er til et foredrag. Eller en koncert for den sags skyld.

Alle har brug for et spejl

”Når jeg bliver gammel…” er et andet godt eksempel på, hvad der egentlig sker i os mennesker, når vi oplever kunst. Da han i sin tid skrev den sang, havde han en helt bestemt stemning og et helt særligt sted, han forestillede sig og gerne ville udtrykke. Men publikum har ikke den samme stemning eller det samme sted i tankerne, når de hører teksten og sangen. De har – forhåbentlig – deres helt egen ”når jeg bliver gammel-sted”. På den måde bliver kunsten også et spejl, som vi mennesker kan spejle os i – og se mere af os selv, lære os selv bedre at kende.

”Det er jo det, der holder os i live! Det er det, der er kunstens væsen”… ifølge Peter AG

Man skal øve sig i kunst

”Kunst er ikke noget, man kan beslutte sig for. Det er noget, man skal øve sig i. Det bliver kompliceret og dumt, når det skal forklares i et ukunstnerisk sprog”, siger Peter og forklarer det med et eksempel fra Gnags. En glad sang bliver kun glad, hvis den ER glad. Den helt klare ambition for Gnags er og har hele tiden været, at det skulle være et danseorkester. Men publikum dansede ikke i starten. Så må man bevidst gøre noget – og mig og mine venner gjorde det dansabelt. Det er det, han mener med brugsværdi. Det er ok at tjene penge, og kunst bliver ikke bedre af, at kunstneren er fattig. Det der med eksempler fra et langt liv med musik og kunst kan man for resten godt glæde sig til, når man kommer til foredraget… ifølge Peter AG.

Det tager røven på dig

Når vi nu er ved det konkrete, kan vi lige så godt få det på plads… hvad er kunst egentlig? Kunst er det, der skabes som en bevidst handling. Når vi som mennesker har reflekteret over noget, opdaget nogle sandheder eller når der er en nødvendighed for at udtrykke sig. Det bevidste er det, der gør det til kunst. Der er næsten noget guddommeligt forbundet med det. Man arbejder og arbejder go arbejder med det. Det tager sgu røven på dig. Det spontane er kreativitet. Kreativitet er for eksempel børnenes malerier i skolen.. Ja sådan er det i hver fald…ifølge Peter AG.

Sprællemand og idiot

For at kunst skal røre, så skal man åbne sig for det – være nysgerrig. For at forklare det lidt nærmere stiller han et spørgsmål: ”hvorfor tror folk, at jeg agerer som en sprællemand og en idiot på scenen?” Det gør de, fordi de tror, han godt kan lide at bevæge sig på den særlige – og karakteristiske – måde. Det kan han måske… det afslører han faktisk ikke. Men han afslører grunden til, at han gør det. Han gør det for at de også kan. Når han kan danse på den måde, så tør publikum også danse på ”deres” måde. Han nedbryder publikums distance… ifølge Peter AG.

Et vers om Herning

Efter sprællemandssnakket falder samtalen helt naturligt på ballet. For hvad mener en rytmehans som Peter AG egentlig om Ballet? ”Balletten får mig til at opdage, hvad kroppen kan, mennesker kan danse lige så stille – og sveje i vinden som siv… lige der, hvor små dråber rammer søen ved Herning”. Var det mon det, han mente i første afsnit, da han talte om, at man skal tale om kunst i et kunstnerisk sprog? Det var i hver fald et godt eksempel… ifølge Peter AG.

Rigtig og forkert kunst

Flere vil hævde, at en kunstmaler har lært at male ”rigtigt”. Men hvem siger det?, spørger Peter retorisk. Kunst er når duften af en farve – den søde smag af rødt – eller farven af en akkord opdages. Hvem i alverden skulle kunne beslutte det? Og det er altså noget værre vrøvl, at man kan male rigtigt og forkert!… ifølge Peter AG.

 

En udfordring til DIG fra Peter AG

Nysgerrighed er det, der skal drive os. Der er mange måder at studere verden på, der er mange tolkninger og der er mange forestillinger om, hvad der er rigtigt og forkert. Vi kan alle sammen være lidt bange for det ukendte og for at udfordre os selv. Hvis man for eksempel ikke kan lide trompetmusik – fordi sådan er det bare… Så prøv at være nysgerrig. Find ud af, hvorfor du ikke kan lide trompetmusik. Måske er det noget helt andet, du ikke kan lide. En stemning, et sted eller noget helt andet. Og elsker i virkeligheden trompetmusik. Du skal være mere nysgerrig – det ophæver hvad du IKKE interesserer dig for… ifølge Peter AG.

En passende lejlighed til at være nysgerrig kunne være 31. oktober… Da kan du nemlig høre meget mere om, hvad Peter AG har på hjertet… Og stille de spørgsmål, du sidder med på læben nu…

Facts om foredrag med Peter AG 31. oktober i Herning

Peter AGs foredrag tager udgangspunkt i det postulat, at færre og færre har sig selv med i det, de foretager sig. Vi opdrages så at sige til systematisk at sælge ud af os selv – hele den sanselige tilstedeværelse, ikke se, ikke høre, ikke dufte, ikke røre. Og når vi mister de sanselige dimensioner, mister vi følsomheden og evnen til at opleve sammenhænge og samhørighed – også med naturen. Om den kunstneriske dimension og kunsten som en måde at lære sig selv at kende på. Om kunsten som udtryk for den glædelige harmoni mellem ånd og krop. Om oplevelsen af kunsten som det væsentlige.

Foredraget er skruet sammen som et one-man show. Peter A.G. fortæller om sig selv og sin opvækst. Om at være et opmærksomt menneske og om at svare på de udfordringer, som livet byder på. Det hele er holdt i en munter tone, for det er ikke et godt foredrag, “hvis ikke publikum har grinet nogle gange undervejs” som Peter A.G. formulerer det.

Det er FOF, der er vært – og billeter bestilles her.

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet