Mere end bare Netflix!

Marisela og Søren er begge vant til at gå til kor, solosang, spille klaver og synge koncerter. Vant til at musikken fylder en stor del af deres tid. Men da Corona i foråret satte en stopper for korprøver og koncerter fandt de ud af, at kultur ikke bare var en biting.

Mange mennesker har oplevet kultursulten på egen krop i løbet af Coronapandemien. Førende forskere indenfor kultur og sundhed er enige om, at der er noget om snakken. Kultur er nødvendig for vores sundhed og velbefindende.

Genåbningen

“Da samfundet åbnede op igen, og jeg fandt stemmen, var det ligesom at komme hjem igen. Jeg husker stadig den første tone til korprøve i Herning Kirke. Det var virkelig fedt”. Sådan beskriver Marisela følelsen, da hun i forsommeren med genåbning af Danmark igen kunne komme til korsamling i den virkelige verden efter godt tre måneder med korprøver på zoom, masser af nyheder og Netflix.

Søren syntes, det var interessant at prøve at være sammen på en ny måde til korprøve på Zoom. Men han vurderer ikke, at det fungerede nær så godt.

Da han kom til den første korprøve efter genåbningen, var det første han lagde mærke til alle stolene. Stole, som var placeret med to meters mellemrum. Og spritdispenserne, som stod strategisk ned gennem hele kirken.

“I pauserne prøvede vi at overholde retningslinjerne. Så godt vi kunne. Det var rart at se og høre hinanden igen. Og det var en befriende fornemmelse at høre koret igen”, fortæller Søren om den første korprøve. Han forklarer, at man ikke kan høre hinanden, når der er korprøve på Zoom, da alle sangerne har slukket deres mikrofon. De kan kun høre musikken – og se hinanden synge.

Marisela Lopes, sanger i MidtVest Pigekor

Marisela og Søren

De to unge mennesker er Marisela, som er 16 år og bor i Tjørring og Søren, som er 14 år og bor i Herning. Da Danmark lukkede ned i marts gik de begge i talentklasserne på Brændgårdskolen. Det er den skole, hvor elever med særlige talenter kan dyrke deres passion, talent og interesse for musik, fodbold, teater, ishockey eller noget helt femte – samtidig med, at de går i folkeskole. Marisela gik i 9. og Søren i 7. klasse.

Ud over at synge, når de gik i skole, sang de også begge flere gange om ugen uden for skoletiden. Marisela på Den Jyske Sangskole, hvor hun har været en del af pigekorene i over seks år. Hendes dagligdag bestod af også af soloundervisning, klaverundervisning og fritidsjob. Et fritidsjob som underviser i hørelære på Sangskolen. Søren sang i Herning Kirkes Drengekor, hvor han gennem fem år har haft en hverdag med ligeså mange koncerter, korprøver og undervisning.

Søren går nu i 8. klasse på talentskolen, mens Marisela er startet på Herningsholm Erhvervsgymnasium.

 

Søren Moesgaard Nielsen, sanger i Herning Kirkes Drengekor

De var glade og lettede, da Danmark åbnede op i forsommeren. De gjorde sig overvejelser om, hvad sang og kultur betød for dem, hvad det betød for dem at have sangen i deres hverdag, og hvad de savnede mest under nedlukningen. Spørgsmål, som førende forskere i krydsfeltet mellem kultur og sundhed har undersøgt både før og under pandemien.

Daisy Fancourt, lektor i psykobiologi og epidemiology ved University College of London (UCL) og leder af Covid-19 Social Study.

Kulturen er vigtig

En af de forskere hedder Daisy Fancourt, og det blev hurtigt klart for hende, at fokus på selve virus, testning, smitteopsporing, antal syge og døde slet ikke var nok, hvis borgerne skulle klare sig godt igennem pandemien. Derfor startede UCL et storstilet projekt med indsamling af data fra 72.000 borgere fra marts 2019 og de følgende måneder. Resultaterne offentliggøres og bearbejdes på ugentlig basis, så beslutningstagerne kan følge udviklingen tæt.

“Vi kan se, at det vi antog som sekundære konsekvenser, for eksempel ringere mental sundhed, mindre social kontakt, forringelse i fysisk sundhed, adgang til sundhedssystemet, frygt og overbevisning om pandemien og tilliden til myndighederne i virkeligheden kommer til at være afgørende for antal smittede og døde”, siger Daisy Fancourt.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sagde det samme, dog på en lidt anden måde, da hun i december proklamerede, at vi allesammen vist var ved at være “Corona-trætte”. “Corona-trætheden” eller de sekundære konsekvenser, som Daisy Fancourt taler om, mærkede Marisela og Søren også under nedlukningen.
Hverdag under nedlunkningen

“Hverdagen under Corona-nedlukningen var utrolig kedelig. Det var pressenyheder, Corona, sove, spise, undervisning. Jeg savnede virkelig at synge og lysten til musik forsvandt næsten. Det var svært at finde muligheden for at opleve musikken under nedlukningen. De online koncerter opdagede jeg først efter, de havde fundet sted. Musikken og kulturen har altid givet mig den sociale tryghed, som jeg manglede i den periode”, fortæller Marisela om hverdagen i foråret.

Brugte musikken aktivt

“Jeg blev mere opmærksom på musikken og brugte den under nedlukningen i foråret”, siger Søren og fortsætter: “For eksempel, når jeg ser en film, så lægger jeg mærke til musikken. Jeg kan mærke, at Corona har gjort, at jeg lytter meget – og er meget mere interesseret i, hvordan musikken er opbygget. Jeg har et sweet spot for musik, kan man sige”.

I Danmark har vi set kreative tiltag, som alle har haft til formål at styrke fællesskabet, give borgerne kulturelt indhold, underholdning og håb. Online “live-koncerter” i et utal af formater og kvaliteter, digitale fødselsdage og bingo-med-kollegerne-arrangementer, “fællessang hver for sig” på DR i den bedste sendetid, gratis streaming af ballet fra Det Kongelige og ja. Korprøver på Zoom.
MidtVest Pigekor i mindelunden i Herning. Foto: Elsewhere film.
Også lokalt i Herning bød kulturen op til kamp mod kultursult, da Fermaten live-streamede koncerter, Den Jyske Sangskole i samarbejde med Team Teatret og lokale producenter ændrede deres fejring af 75 året for befrielsen fra en folkefest til en fin og kreativ fejring på TV, CHPEA-Museum, der lavede sjov billedkunstundervisning til børnene eller Swinging Europe, der sendte musikere ud og synge foran plejehjemsbeboernes vinduer. Bare for at nævne nogle af påfundene.
Vi fandt på og vi stod sammen

Det var det, der skete i foråret i Danmark. Kulturstederne fandt på. Lærerne fandt på. Forældrene fandt på. Børnene og de unge fandt på. De plejehjemsansatte fandt på. Kunstnerne fandt på. Alle fandt på. Fandt på nye måder at gøre tingene på, at kompensere på, at holde os i gang på, at undgå ensomhed og stilstand på. Det var vores reaktion mod “Corona-trætheden”. For vi vil alle sammen gerne komme bedst muligt gennem krisen.

“Kultur betyder mere end jeg troede”

Både Marisela og Søren er kommet godt gennem nedlukningen, og det er blevet tydeligt for dem begge, hvor meget musikken, kulturen og fællesskabet betyder for, hvordan de har det. Som Marisela udtrykker det i slutningen af vores samtale: “Det betyder mere for mig end jeg troede – at gå til kultur. Det er en undervurderet og overset faktor. Det bringer andet og mere end bare Netflix ind i ens liv. Det får en ud”.

Danmark er igen lukket ned. Vi har spurgt Marisela og Søren om, hvad de vil gøre anderledes denne gang. Måske de har et par tips til, hvordan vi nemmest kommer gennem anden bølge. Det kan du læse her på siden i starten af januar.

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet