Højhuset i Herning – en del af serien om Midtjyske Kulturperler af Diana Bach Bak

Foto fra spisesalen på kulturhotellet Højhuset. Foto: Diana Bach Bak.
Diana Bach Bak

Dette er et blogindlæg skrevet af Diana Bach Bak, som også har skudt billederne. Følg hende på Instagram og Facebook.

Blogindlægget er udtryk for bloggerens holdninger og oplevelser.

Bloggeren modtager honorar for sit arbejde.

Mon ikke det er huset i det midtjyske – som flest undrer sig over, hvad egentlig er??!!

Højhuset, som ses ude fra motorvejen – lige ved siden af Hernings fyrtårn med de 4 sorte pæle – ELIA.

Kønt, må jeg vist godt sige, at det aldrig helt er kendt for at være… Måske mere Mystisk… For hvad er det ???

Jeg har ikke bare forelsket mig i en midtjyde, men også i det midtjyske… Er så fascineret over, hvad det har at byde på, og er nysgerrig på mere og mere… og derfor har jeg startet jagten på MIDTJYSKE PERLER. For tænk, i det 14 etager høje grå Højhus, der engang var en Højskole, og som jeg husker fra min tid på TEKO (via), gik rygter om, at der hængte hængekøjer ud mellem de udvendige vinduer – og elever sov udenfor med 13 etager ned… Om det er rigtig, fandt jeg faktisk aldrig ud af – men nu er det en bygning, hvor man nysgerrig har kunne følge med i, hvordan de store maskiner har været i fuld gang med at renovere det høje, smalle HØJHUS, der stikker lige op i vejret helt ude af ingenting, ved siden af motorvejen, ved afkørslen mod Herning Centret og Birk….

… Nu ligger der HERNINGS NYE AKITEKTONISKE OG HØJESTE kultur HOTEL.

Foto af seks-kanten, som er teatersal mm i Højhuset. Foto: Diana Bach Bak
Foto af Højhuset udefra under renoveringen. Foto: Diana Bach Bak
Detaljer fra spisesalen, lys, skulptur og vase på klaver. Foto: Diana Bach Bak.
Højhuset set fra syd under renovering med bænk i forgrunden. Foto: Diana Bach Bak
Foto fra atelierlejligheden i toppen af Højhuset under renoveringen. Foto: Diana Bach Bak

Men jeg lover jer – at der allerede inden det stod færdigt gemte sig en PERLE i det høje HØJHUS. En perle, der for alvor er ved at blive poleret så den skinner, og er sikker på, at den kommer til at fange dit og mit blik, når den pludselig skinner så meget når den blender i med genskæret af solens stråler.

Så tag derud – følg med på deres hjemmeside og ikke mindst deres instagram profil, hvor jeg suger til mig af det fine univers, de allerede har skabt. Læs mere her 

Tænk at to arkitekter -Tyge Arnfred og Viggo Møller-Jensen – tilbage i 50’erne kunne skabe noget – der er så top-moderne nu, at de materialer, der blev brugt dengang, hører man nu slet ikke kan skaffes på grund af Corona-priser og at efterspørgslen er røget i vejret. Alt står og er så råt – cement, beton og masser af træ…. Alt er renoveret og poleret – med den vildeste respekt for historien – også fordi at bygningen faktisk er blev fredet i 2018 – Netop på grund af dens sjældne arkitektoniske perle.

Selv kiosken – der dengang var kendt for at sælge KONDOMER & COLA, vil være stedet, hvor hotellets lille kiosk er planlagt om at skulle placeres – og de har tanken om naturligvis at sælge KONDOMER & COLA… Ja faktisk elsker  de ideen så meget, at de forsøger at få lavet deres egne “Kadonger”… med deres HØJHUSET logo på….

Så kan man jo teste, om man kan få alle 14 etager at se. 😉

Faktisk er der flere ting, de forsøger at få lavet, slippers designet af danske særpræget designere, til de enkelt rum i hotellet med fælles bad. – For alle værelser på hotellet bliver, som de var dengang på Højskolen… 2 hotellejligheder i enderne og 2 eneværelser i midtergangene… – De to øverste suites – er kunstner-værelserne – De har altid stået klar til, når en kunstner skulle have “fri” til at udfolde sine kunstværker…. – Det kommer de til igen… Uanset hvilke form for kunst…  – og må sige, at jeg vil spå dem til at være lejlighederne med Hernings allerbedste udsigt. WAUW….

Udsigten øverst fra Højhuset mod øst. Foto: Diana Bach Bak
Foto af herreford kvæg på græs ved Højhuset. Foto: Diana Bach Bak

Selvom de med ydmyghed ikke LARMER så højt med det, som jeg synes de fortjener.  Så synes jeg, at en af de bedste historier ligger i hele hjertet bag projektet, da overnatning på hotellet, faktisk skal stå for ca. 80% af indtægten på stedet. Derudover kommer restaurantdrift og kulturelle events. En fond har puttet mange kroner i projektet – og de ønsker at al overskud af Højhuset vil blive doneret til upcoming kunstere, kulturelle iværksættere eller andre der bare lige har en idé, som lige mangler et skub.

Så tanken er, at jo mere stedet bruges, jo mere investeres, der i folk og håb… Altså hvor vildt er det ikke… ???

Ja, faktisk har de en hel længe af lærer-boliger, som ikke vil blive istandsat før, der kommer med én forbi med god idé og en drøm, om at åbne en slagter, bager, wellness eller måske noget helt andet – så gården kan få sin helt egen lille by.. og iværksætterne selv kan få lov at sætte deres ønsker på lokalerne – lige ved siden af Hernings nye Hotel…. Måske du føler, at det er dig der får prikket på skulderen lige nu

Amen, jeg sugede det hele til mig – og kunne slet ikke få nok – Grundlæggeren er Aage Damgaard, den kære lokale mand, der måske er kendt for sin skjortefabrik – men nok mest, som ham der fik Hereford Kvæg i baghaven, så hans skønne kone Bitten, altid kunne lave en god middag til deres kunstnergæster og kunder. Ganske enkelt fordi, han ikke var tilfreds med byens restauranter dengang… På den måde udviklede det hele sig til det de fleste kender i dag som: Hereford Beefstouw….

Lige den ånd mærker man stadig på stedet  – For i baghaven går der nemlig kvæg og faktisk også får – ja selv en kæmpe køkkenhave er at se omkring Højhuset. Alt sammen til brug i restauranten, som jeg skyndte mig at invitere min familie og nogle skønne venner med ud på – den samme aften, jeg var der….

Børnene legede i de forskellige rum – og efter at have smagt noget af det, som var ;  “Sagt af vores ven”;  Det bedste mad, han har fået i denne omegn… – og det måtte jeg gerne citere ham for….  Men tror nu lige så meget det var stemningen af denne fine POP-UP restaurant, hvor vi faktisk slet ikke så vores børn,

Lige den ånd mærker man stadig på stedet  – For i baghaven går der nemlig kvæg og faktisk også får – ja selv en kæmpe køkkenhave er at se omkring Højhuset. Alt sammen til brug i restauranten, som jeg skyndte mig at invitere min familie og nogle skønne venner med ud på – den samme aften, jeg var der….

Børnene legede i de forskellige rum – og efter at have smagt noget af det, som var ;  “Sagt af vores ven”;  Det bedste mad, han har fået i denne omegn… – og det måtte jeg gerne citere ham for….  Men tror nu lige så meget det var stemningen af denne fine POP-UP restaurant, hvor vi faktisk slet ikke så vores børn,

Foto af anretning serveret i restauranten. Foto: Diana Bach Bak
Foto af bord i restauranten med kig til artiumgården. Foto: Diana Bach Bak.
Foto fra spisesalen / restauranten med opdækning. Foto: Diana Bach Bak.
Foto fra foredragssalen, hvor der er kunst på væggene. Kunsten består af omrids af tre personer, som ser ud til at sidde på rækkerne. Foto: Diana Bach Bak.
Foto af dreng, der leger i et af rummene på Højhuset. Foto: Diana Bach Bak.
Foto fra Sekskanten med sin specielle synlige trækonstruktion. Foto: Diana Bach Bak.

For højskole-stemningen er der på sådan en utrolig fin måde, at personalet flere gang mindede folk om med et sødt smil, endelig at bruge alle rummene, på ren højskole manér.

Så lov mig, at I holder høje med deres sjove og lidt skæve events, som for eksempel Spis & Skrid hver onsdag, Rosé Bingo – og andre sjove bingoarrangementer, Skrig & Skrål, foredrag og meget andet.

Igår var vi til et lille event derude, hvor vi var 90 mennesker – med børn der løb og legede, og selvom vejret gjorde, at de ikke kunne være ude i den vilde have fyldt med gynger mm, så spillede de store fodbold og bordtennis i pejsestuen, mens de små hurtig fik en fest i et af rummene med noget legetøj. – og vi sad alle og helt kunne mærke den stemning der sikkert er, når de afholder alle de Bryllupper, konfirmationer og andre store private arrangementer … Alt sammen holdes i det rum, som der nok tog allermest pusten fra mig, nemlig…

SEKSKANTEN… WAUW…

Foto af døren indtil sekskanten med den smukke og farverige udsmykning. Foto: Diana Bach Bak.

Ja jeg kan næsten ikke sige WAUW nok….  Salen, der sjovt nok er en sekskantet sal … har de smukkeste træbjælker overalt, et gulv der er sunket ned – Har set et billede, hvor en diskokugle kaster dens lys-glimt rundt i salen…  Blandt os i salen i går, sad én, som rent faktisk havde gået på Højskolen – og hun fortalte vældig om alle de minder, der væltede frem – og ikke mindst, hvordan denne sal var TEATER salen…. Jamen jeg eeeelsker smukke rum, med en masse minder og historie gemt i væggene… Fra sekskanten er der direkte udgang til den have, hvor der er dækket op til leg i træerne … og hvor flere vielser også er foregået….  WAUW …

Tænk, at man kan have boet her i snart 8 år over 2 gange, uvidende om at man har passeret sådan et vildt sted nærmest, hver eneste dag… og kan kun sige TAK for rundvisningen. Sikke en passion, som man virkelig bliver smittet af…

Jeg glæder mig så meget over, at det hele bliver realiseret og virkelig når ud til hele omverdenen, som det første kulturhotel nogen siden –  i det høje 14 etagers mystiske hus,  der brager op ad ingenting, og som flest nok undre sig over, hvad egentlig er.

Nu blænder den os alle på motorvejen, lige ved afkørslen til Herning Centret og Birk, med den Midtjysk Perle, som stadig er mystisk – men kun fordi den prikker til vores nysgerrighed og vi bare vil ind og se mere, af hotellet, der igen er fyldt med liv, hygge og kunst… Og lytter man godt efter… Er jeg sikker på, at man stadig kan høre højskole noderne spille inde i væggene… 🙂

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet