Mød Team Teatret

Teams gård med kulørte lamper

Team Teatret er vel nærmest Hernings gamle dame på kulturscenen i hvert fald. Men hun er ældet med charme – og er ikke blevet tandløs med årene. Thea har besøgt egnsteatret i Herning.

Læs med her.

Tekst: Thea Lindberg

Foto: Team Teatret

Team Teatret har eksisteret siden 1968. Det er egnsteater i Herning og Ikast Brande kommune. Udover det er teatret også landets ældste fungerende egnsteater.

Siden starten har formålet været at udfordre og underholde med debatskabende og tidsvarende teater. Dette sker både gennem de forestillinger, Team Teatret selv producerer, samt de mange gæstespil teatret også præsenterer.

Hos Team Teatret byder man alle aldersgrupper og samfundslag velkommen. De laver et program, som kan give alle mulighed for at gå i teatret, og forhåbentligt også lyst.

Når teateret skal have forestillinger ind udefra, altså, gæstespil, så holder teateret løbende øje med, hvad andre teatre producerer og forsøger at se så meget relevant som muligt. Her udvælges dem som teatret finder mest relevante, og som rammer og møder samfundet, hvor det er nu.

På baggrund af den diversitet som teatret søger, kan man altså finde stykker som indeholder alt fra humor, dans og monologer, til musikalske stykker og andre generer.

”God scenekunst rører sit publikum, både med humor og alvor, poesi og styrke.”

Mads Würtz Gammelmark, kommunikationsansvarlig
Team Teatrets indgang

Team Teatret skal være relevant for det samfund som vi eksisterer i. Derfor skal de forestillinger som teatret beskæftiger sig med have samfundsrelevante emner. Dette kan eksempelvis være miljø, integration, ensomhed, psykiske lidelser eller identitet. Det kan også være forestillinger som er skabt mest for at underholde eller forestillinger med et historisk afsæt.

Når Team Teatret selv producerer en forestilling, er det for eksempel scenemesteren, som bygger meget af scenografien samt skaber eller køber rekvisitterne. Der er oftest en scenograf udefra, hyret til produktionen, der designer hvordan det skal se ud. Her har Team Teatret flere forskellige ansatte, som bærer forskellige bærende roller, som får stykket op at stå.

Når der er gæstespil, altså stykker udefra, fremgår det i kontrakten, hvad der er brug for af hjælp. Det samme gør sig gældende når Team Teatret selv er på turné med en forestilling.

Der skal mange forskellige funktioner til, når man har et stort teater som Team Teatret…

Team Teatret har 3 fastansatte skuespillere som bruger det meste af deres tid på at øve og opføre forestillinger. Disse skuespillere laver også bl.a. undervisningsmateriale, som kan bruges af skoler før og efter de skal se en forestilling.

Udover de 3 skuespillere, kan man også finde ansatte såsom en scenemester og en lysdesigner.

Foruden dette har de også en som kan lave kostumer, en leder af Teams Teaterskole og en håndfuld unge, som hjælper i caféen. Dette er et udpluk af, hvad der er af forskellige roller, som er med til at drive hjulene i teatret.

Dorte Bébe er teaterleder og har arbejdet på teatret snart 25 år. Hun er chefen for hele teatret. Dermed kan man roligt sige, at hun har nok at se til.

Mombie/forestillingsbilledeTeam Teatret - Prøvesal

Hvad gør man som teater, når man oplever Corona-nedlukning efter Corona-nedlukning?

Mads fortæller, at de tre nedlukninger har været meget forskellige.

Under første nedlukning, i foråret 2020, opførte de 3 skuespillere hver en 5 minutters monolog foran et stationært kamera. Det blev lagt på teatrets hjemmeside. Mads fortæller, at dette virkelig var et eksperiment som de blev klogere af og hvor processen betød en del. Derudover genoplivede teatret, i samarbejde med andre i Herning Kommune, det der hedder ’Hernings Hemmelige Historier’, som var et projekt, der blev skabt under Hernings købstadsjubilæum for en del år tilbage. Her blev der skabt rutekort, lavet instruktionsvideoer, reklame og den slags.

Under anden nedlukning, fra december 2020 til maj 2021 havde teatret to produktioner. Den ene var blevet skubbet fra første omgang og fordi den nu blev lukket igen, opstod der en trodsig fornemmelse af, at nu skulle den gøres færdig og vises på en eller anden måde. Blandt andet derfor blev den livestreamet.

I marts valgte Team Teatret igen at livestreame. Denne gang valgte teatret at udnytte streamingen til at give sårbare unge, der evt. ikke har lyst til at være sammen med mange, muligheden for at opleve ungt, nyt teater via skærmen. Netop dette tiltag kunne være en mulighed i fremtiden, ikke kun for unge, men også eksempelvis ved immobile ældre eller andre grupper, der kan få scenekunst præsentereret. Samtidigt holder teatret fast i at det levende møde i teatersalen, med kunsten lige her og nu, der ikke er den samme i morgen, er noget helt særligt og deres særkende.

Gennem alle tre nedlukninger, er teatret blevet bekræftet i, at de har et forstående, tålmodigt og trofast publikum. Samtidigt har de ansatte, som så mange andre steder, fundet ud af, at meget mødeaktivitet kan gøres på afstand og at man sagtens kan finde nye måder at gøre tingene på, hvis bare man vender og drejer det lidt.

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet