Næsten 40 år med dans i Herning

Vores blogger Thea Lindberg har været på besøg hos Helles Danseinstitut til en snak om dansens sammenhæng med kulturlivet, og Helle fortæller om danseinstituttets udvikling.

På Helles Danseinstitut kan man gå til alt fra pardans, børnedans, moderne dans til TikTok dans – og meget mere.

Helle har haft danseskolen i over 38 år og siger selv, at dans fylder hele hendes liv. Hverdagen på arbejdet er aldrig den samme – der er altid fyldt med glade mennesker, store som små.

Danseskolen er åben for alle, som ønsker at danse, uanset om du har danset i 20 år – eller aldrig har gået til dans. Det er vigtigt for Helle, at alle bliver set og hørt. Her har det ingen betydning, om du er en rutineret danser eller en nybegynder.

Helle er næsten også altid på danseinstituttet – fordi det er vigtigt for hende, at hun kan alle dansernes navne og har mulighed for at se dem i øjnene, også selvom hun ikke har deres dansetimer. Alle, der kommer på danseinstituttet, har en betydning for hende.

Gennem årene er danseinstituttet blevet et samlingssted for både børn, unge og voksne. Det har skabt et stort fællesskab mellem danserne og stedet.

Helle har danset siden hun var 2 år gammel. Uanset hvad Helle lavede, så var der dans indblandet. Inden Helle kom ud at undervise selv, brugte hun sine dukker til at lave indmarch og danse. Endda mønter kunne bruges som et dansepar.

Der, hvor Helle boede, da hun var lille, lavede hun en danseskole for dem, som boede samme sted. Så børnene, som boede der, kunne komme til danseundervisning hos hende.

Helle fortæller, at hun fik en kontoruddannelse, så hun havde noget, hun kunne bruge, hvis nu det ikke gik med danseskolen. Men hun endte med at knække en stol, fordi hun lavede piruetter på den. ”… Så det var nok meget godt, at det gik godt med danseskolen.” siger Helle og griner.

Dansen har altså altid betydet noget for hende, og det har aldrig været et spørgsmål, hvorvidt hendes fremtid skulle have noget med dans at gøre.

Helle startede sit danseinstitut på Fynsgade. Derefter flyttede hun til andre lokaler på Thrigesvej.
Nu kan man finde danseinstituttet på Absalonsvej. Hun flyttede i de nye lokaler i september 2021 og skulle skynde sig at gøre lokalerne klar til en ny sæson. På kort tid blev der revet en væg ned, bygget en anden op, sat spejle op og lagt både gulv i dansesalen og gulvtæppe, hvor man kommer ind. Så var danseinstituttet klar til en ny sæson.
Helle er utroligt glad for de nye lokaler, da de har store vinduer, som giver et godt lysindfald samt en god stor størrelse, så danserne har plads til at bevæge sig og øve spring.
Helle fortæller, at hun stadig mangler at hænge billeder op på væggene og gøre det mere hyggeligt, når man træder ind, men at hun er glad for lokalerne – og synes de er hyggelige i sig selv. Når man træder ind i lokalet og bliver modtaget af Helle, mærker man i hvert fald en varme fra hendes væsen med det samme.

Hvad kan man opleve på Helles danseinstitut?

Udover forskellige former for dans, afholdes der sommetider også workshops med dansere udefra, for eksempel har de haft besøg Mathilde Veje, som til dagligt bor i LA. Alle kan komme med til disse workshops, om du danser på danseskolen i forvejen – eller om du bare kommer til den ene workshop.

Udover dette, så laver danseskolen også events. Her har den blandt andet haft besøg af folk fra MGP, hvor der både var plads til dans, sodavand og popcorn.

Helle fortæller, at hun hele tiden fornyer sig med danse fra år til år. Både så hverken hun selv eller eleverne kører træt i de forskellige danse. Dette gør også, at Helle kan blive ved med at lære og forny sig selv.

Derudover vil Helle også i fremtiden blive ved med at lave arrangementer, hvor man får gæster ind, og eleverne kan prøve noget nyt og få en stor oplevelse med oveni.

Danseinstituttet har flere gange været med til at give liv til kulturen og bybilledet.

”Det er godt at give tilbage til byen – vi bor i Herning og giver tilbage til Herning. Det handler ikke kun om at vise sig, men det handler også om at give noget til den by man bor i”

 Det kan trække mange med, når danserne har danset rundt omkring i byen, fordi forældrene kommer, og de trækker andre folk med. Folk, som går forbi, ser så, at der sker noget, og så bliver man nysgerrig på, hvad der mon sker derovre. Blandt andet har man kunne se dansere fra Helles Danseinstitut til Giro d’Italia, hvor de stod ved målstregen og dansede i lyserødt tøj. Man har også kunne se dem opvise til Liv i Sdr. Anlæg og i HerningCentret.

Helle fortæller, at hun aldrig har sagt nej, hvis der er et kulturarrangement, som har spurgt om nogen fra danseinstituttet kunne komme og danse til et event.

 

Tekst: Thea Lindberg. Foto: Helles Danseinstitut.

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet