Nedlukning 2,0 med Marisela og Søren

Korprøve på Zoom

Danmark lukkede ned. Danmark genåbnede. Og Danmark lukkede ned igen. Men er vi bedre forberedte nu, hvor vi alle sammen har lært at gebærde os på Teams, Zoom og hvad det ellers hedder? Hvad er vigtigt for os denne gang?

Marisela og Søren er to unge herningensere. De savner skole, sang og fællesskaber. Men de lever deres hverdag i en ny virkelighed, hvor de finder deres egen vej i forsamlingsloft, manglende social kontakt og skærmundervisning. Og tager de bedste idéer med fra foråret.

Marisela Lopes, sanger i MidtVest Pigekor

Marisela Lopes, sanger i MidtVest Pigekor

“Tankerne, der fløj gennem mit hoved, var meget modstridende og ambivalente. Juleperioden er nemlig en periode fyldt med sang, musik og traditioner, og tanken om at mangle alt dette, var bare ikke rar. Alligevel synes jeg, at det var et utroligt velbegrundet valg, og at gennemføre julekoncerterne med det nuværende smittetryk, ville være mere end uansvarligt – specielt fordi jeg nu personligt kender flere smittede”, fortæller Marisela om timerne efter beskeden om den anden nedlukning af Danmark.

“Jeg tænkte på, hvad det ville betyde for koret – og om julegudstjenesterne juleaften blev en realitet. Det ville blive en meget lang periode uden kor. Og måske kan min stemme nå at ændre sig gevaldigt i løbet af den tid fra sopran til for eksempel alt”, siger Søren om sin reaktion på de nye restriktioner.

Søren Moesgaard Nielsen, sanger i Herning Kirkes Drengekor

Søren Moesgaard Nielsen, sanger i Herning Kirkes Drengekor

Danmark lukker ned igen

Det var dengang, vi alle sammen troede, at vi kunne komme ind i kirken juleaften. Sidde på den ukomfortable bænk og være en del af julens helt særlige fællesskab. Måske vidste vi godt, at luften ikke ville blive så tung, som den plejede, når mange mennesker var samlet denne aften. Og vi vidste måske, at den velkendte fællessang ville blive anderledes og måske erstattet af noget andet. Nogle steder var julegudstjenesterne flyttet til den lokale hal for at flest mulige kunne være en del af fællesskabet. Andre steder var planen at afholde flere gudstjenester, da hver anden bænk i kirken var spærret, folk skulle sidde spredt og der var ikke plads til alle. Eller man skulle booke en billet for at kunne komme ind. Det blev ændret med et pennestrøg, eller rettere med et Facebookopslag fra Kulturministeren dagen før juleaften.

I stedet for gudstjenester med sang i kirker og haller blev det en juleaften med live-streamede gudstjeneste og TV show.

Man kunne blandt andet følge en videooptagelse fra Herning Kirke, hvor organisten i en nedtonet udgave spillede på klaveret, sognepræsten prædikede og udvalgte sangere fra drengekoret sang julesalmer. Søren var en af de heldige sangere, der trods alt fik lov at synge julen ind i Herning Kirke.

Sammen hver for sig

Det blev en juleaften med Danmarks største julegudstjeneste på DR. En gudstjeneste, der blev sendt i det, der juleaftensdag må betegnes som bedste sendetid, lige inden Disneys Juleshow. DR forsøger på den måde at opfylde vores behov for kulturelle fællesskaber. Phillip Faber, der sørger for, at vi får varmet stemmerne op til julegudstjenesten. Det leder helt automatisk tankerne hen på “Fællessang hver for sig” på samme kanal. Et program, som i foråret tog danskerne helt ind i kernen af fællesskabet, og som genopstod i december. Om det fænomen siger underholdningschef i DR, Jan Lagermand Lundme: “Det er lidt utroligt, at vi skal ud i en krisesituation, før vi finder limen, der rigtigt holder os sammen”.

Corona-hverdagen

Vi finder veje i Corona-hverdagen. Med skærme, virtuelle fællesskaber og nye blikke på, hvad der er vigtigt for os. Marisela og Søren har tænkt over, hvad de vil fokusere på i den nye nedlukning, og ikke mindst hvad de glæder sig til, når Danmark igen åbner op.

“Jeg vil snakke mere med venner og familie, for manglen på kontakt er nok det værste ved Corona”, siger Marisela og fortsætter: “Derudover handler det bare om at høre masser musik og øve en hel masse… nu er der nemlig en masse tid til det”. Og så ser hun frem mod at kunne ses med vennerne uden alle de mange restriktioner igen. Og synge koncerter i de “gamle” velkendte rammer – uden den store afstand.

Søren glæder sig til at komme tilbage til kor og få et større overblik over tingene, nu hvor meget kan have ændret sig. Både med hans egen stemme og med det at være en del af et kor. Han ved nu, hvor stor indflydelse Corona kan have på kor, og hvor svært det kan være at indstudere nye værker og andet musik. Og så glæder han sig til at komme tilbage i skole med rigtig morgentræning igen. Morgentræning, som ikke foregår ved, at man får en opgave digitalt.

Påpasselighed og ansvar

“Nu er vi begyndt på zoom-korprøver igen som jeg nu er lidt mere erfaren med end i starten af året. Jeg har nu også mærket hvordan det er at have Corona tæt på en selv og er siden blevet testet tre gange. Alle tre tests var negative. Så jeg vil måske være lidt mere påpasselig, nu hvor jeg ved, hvad det vil sige at være truet af sygdommen på en måde, som jeg ikke var i marts”, forklarer Søren.

Også Marisela er bevidst om sit ansvar. Hun har lysten til at komme til koncerter og på museer, når det bliver muligt igen. Hun forklarer det på denne måde: “Der er også en ubevist frygt. Uh man skal passe på. Jeg har et personligt ansvar for ikke at bringe smitten videre. Men nogle gange skal man også spørge sig selv: hvad har jeg brug for? Men den lille irriterende indre stemme er der hele tiden”.

For selv om vi lige nu lever isolerede liv. Hver for sig. Så glæder vi os til igen at få friheden til selv at vælge, om vi vil sidde foran skærmen eller opleve og udøve kulturen live.

Marisela er 16 år, bor i Tjørring og går på Herningsholm Erhvervsgymnasium, mens Søren er 14 år, bor i Herning og går i talentklasserne på Brændgaardskolen. De synger begge i kor, henholdsvis MidtVest Pigekor og Herning Kirkes Drengekor. Du kan læse mere om den begge to og deres hverdag i en Corona-virkelighed i artiklen “Mere end bare Netflix!”.

Kulturen syder og bobler i Herning.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og følg med.

Felter markeret med * er påkrævet